Historisk arkiv

Et enklere og mer rettferdig inntektssystem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 11.01.95

Fylkeskommunene og kommunene:

Et enklere og mer rettferdig inntektssystem

Inntektssystemutvalget som Regjeringen satte ned i fjor vår, overleverer i dag sin første utredning til kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Utvalgets mandat har vært å foreta en bred og faglig gjennomgang av inntektssystemet, og foreslå eventuelle endringer. Systemet som sammen med skatt er hovedinntektskilden til kommunesektoren i Norge, fordeler 43 milliarder kroner i 1996.

  • Regjeringen og Stortinget har lenge ønsket en bred gjennomgang av systemet. Det er komplisert, og vi har registrert kritikken om at det kan være urettferdig. Det er også helt klart behov for en forenkling, sier statsråd Berge. - Samfunnet er i kontinuerlig forandring, og kommunesektorens oppgaver endres stadig. Derfor er det nødvendig å gjennomgå systemet med visse mellomrom. Jeg vil ikke slutte meg til det krisebildet av kommune-Norge som enkelte forsøker å tegne. Men det betyr ikke at jeg ikke forstår at mange kommuner sliter med å få inntektene til å strekke til. Det kan være et sterkt krysspress mellom stramme rammer og statlige krav og forventninger fra innbyggerne. Spørsmålet om hva som er rettferdig fordeling av inntekt mellom kommunene og fylkeskommunene er imidlertid svært komplisert, og fortjener en grundig behandling, sier Berge.

Utvalget som ledes av professor Jørn Rattsø fra Universitetet i Trondheim har et omfattende mandat. Det har sett på en rekke forskjellige forhold, bl.a. fordelingsmekanismene i systemet og effektene av disse. Prinsippet om rammefinanseringen skal ligge fast, men utvalget har hatt som oppgave å vurdere hvilke tjenester rammetilskuddet skal omfatte, og hvilke kostnader det skal dekke. Utvalget har også sett nærmere på de øremerkede tilskuddene til spesialformål som eksempelvis barnehage, sosial- og helsesektoren.

  • Utvalgets innstilling vil nå bli sendt på høring, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Høringsfristen blir 15. mars. Regjeringens vurderinger og forslag vil bli presentert i kommuneøkonomiproposisjonen i mai. - I samsvar med Stortingets forutsetninger legger jeg opp til at et revidert inntektssystem skal tas i bruk i statsbudsjettet for 1997, sier kommunalministeren.

Inntektssystemutvalget er ikke ferdig med sitt arbeid ennå. Det skal presentere sin andre delutredning innen 1. januar 1997. Den skal omfatte utvalgets omtale og vurderinger av finansieringen av kommunesektoren generelt. Her kan også eventuelt mer omfattende og prinsipielle forslag til endringer i inntektssystemet legges fram.


Lagt inn 11 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen