Historisk arkiv

Europeiske samarbeidsutvalg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 06.05.96

Europeiske samarbeidsutvalg

Kommunal- og arbeidsdepartementet har fremmet forslag til Stortinget om lov om allmenngjøring av bestemmelser i tariffavtale om europeisk samarbeidsutvalg m.v.

  • Formålet med reglene er å sikre arbeidstakerne en rett til å få informasjon fra den sentrale ledelse i foretaket om forhold som knytter seg til virksomheten, og som er av interesse for arbeidstakerne utover den nasjonale enhet, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Arbeidstakerne skal også konsulteres i slike saker. Den sentrale ledelse plikter å opprette og finansiere internasjonale samarbeidsutvalg hvor informasjonsutvekslingen skal skje. Møtene i disse utvalgene vil også medføre at arbeidstakerne i forskjellige deler av virksomheten får anledning til å konsultere hverandre. Samarbeidsutvalgene har ikke vedtakskompetanse med hensyn til virksomhetens drift.

Lovforslaget baserer seg på forpliktelser etter EØS-avtalen, og retter seg først og fremst mot virksomheter som sysselsetter mer enn 1000 arbeidstakere innen EØS-området, og med minst 150 ansatte i minst to medlemsstater.

De rettighetene det her er tale om er i Norge tradisjonelt sett regulert ved tariffavtaler, og begrenset til det enkelte foretaks virksomhet i Norge.

  • Innføring av direktivets regler er et viktig virkemiddel for å sikre at retten til informasjon og konsultasjon ikke begrenses av de nasjonale grenser, og viderefører ved dette de gode samarbeidstradisjoner mellom partene i arbeidslivet i Norge, sier Berge.

På bakgrunn av at rettigheter på dette området best lar seg praktisere med nær medvirkning fra brukerne av reglene, har det vært et ønske om at partene også medvirker ved utvikling av reglene. Partene i arbeidslivet på europeisk nivå har gjort flere forsøk på å komme frem til en avtale på dette området, uten resultat. I Norge har partene i arbeidslivet, ved LO og NHO i samråd med kommunal- og arbeidsministeren inngått en avtale som baserer seg på direktivets bestemmelser. Det er få andre land hvor partene har lykkes med å komme frem til en slik avtale. Dette gjør avtalen spesiell i europeisk sammenheng, og har forårsaket en viss oppmerksomhet fra Kommisjonen.

  • LO og NHO er etter Berges vurdering de mest representative organisasjonene i forhold til de virksomheter som i praksis vil bli berørt av direktivets bestemmelse, og partene har kommet frem til en avtale som synes godt egnet til å ivareta arbeidstakernes rettigheter. Avtalen mellom LO og NHO er derfor et naturlig utgangspunkt for de norske reglene. Denne medvirkningen fra partene vil etter Berges mening bidra til færre konflikter og bedre oppfølging av reglene.

Lovforslaget tar sikte på å gjøre bestemmelsene i avtalen mellom LO og NHO gyldige for alle arbeidsforhold. De allmenngjorte bestemmelsene vil fastsette minimumsregler. Det er full anledning til å inngå avtaler som stiller arbeidstakerne bedre enn disse bestemmelsene.

Det er etter loven ikke fastsatt særlige overgangsordninger, men reglene gjelder ikke for foretak som før 22. september 1996 har samarbeidsavtaler som omfatter alle arbeidstakerne.


Lagt inn 7 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen