Historisk arkiv

Håp om tilbakevending til Bosnia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 08.03.96

Internasjonal konferanse i Oslo:

Håp om tilbakevending til Bosnia

I dag avholdes det en stor internasjonal konferanse i UNHCR-regi om tilbakevending til Bosnia-Hercegovina. Kommunal- og arbeidsdepartementet og Utenriksdepartementet er vertskap for konferansen. Hovedtema er UNHCRs plan for tilbakevending og kriterier for oppheving av den kollektive beskyttelsen. Konferansen åpnes av kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge.

  • Jeg har tro på at konferansen vil bringe oss et langt skritt videre i organiseringen og planleggingen av tilbakevending til Bosnia-Hercegovina, sier statsråd Berge. Politisk rådgiver Ingebrigtsen leder den norske delegasjonen, mens statssekretær Jan Egeland skal lede konferansen sammen med Sergio de Mello, som er assisterende Høykommissær for flyktninger.

Norske myndigheter er særlig opptatt av behovet for organisering av tilbakevendingen. Titusener av bosniere i landflyktighet ønsker nå å vende tilbake til hjemlandet, men venter på at forholdene skal bli lagt bedre til rette før de reiser. Det er behov for håndfaste planer for gjenoppbygging av det krigsherjede landet, slik at gjenoppbyggingen kan komme i gang. I tillegg må det etableres et effektivt transportapparat, slik at tilbakevendingen blir vellykket. En ukontrollert eller uorganisert tilbakevending vil etter manges mening kunne bli en direkte trussel mot freden.

UNHCR har en nøkkelrolle

UNHCRs utkast til operasjonsplan for tilbakevending vil bli inngående drøftet på konferansen. Den tar blant annet opp spørsmål knyttet til transport og bolig. Den omhandler også hvordan sikkerhetssituasjonen for de som vender tilbake, kan overvåkes.

  • Jeg ser planen som et viktig utgangspunkt for en vellykket gjennomføring av tilbakevendingen, og støttet fullt opp om Høykommissærens rolle i dette arbeidet. Jeg vil også understreke betydningen av at de tiltak de ulike land vil bidra med i forbindelse med tilbakevendingen, blir mest mulig harmonisert og samordnet, sier Ingebrigtsen.

Lagt inn 8 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen