Historisk arkiv

Husbanken ikke i strid med EØS-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 01.03.96

Husbanken ikke i strid med EØS-avtalen

Kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge avviser at Husbankens lånevirksomhet er i strid med EØS-avtalen. Husbanken er et offentlig organ som er hjemlet i egen særlov. EØS-avtalen regulerer ikke Husbankens rett til å gi subsidier og lån til gunstige renter.

  • Husbanken er et virkemiddel i den offentlige boligpolitikken og er ikke organisert som en kredittinstitusjon, sier Gunnar Berge.

Den norske Bankforening har bedt EFTAs overvåkingsorgan for konkurranse og statsstøtte, ESA, undersøke om Husbankens virksomhet er i overensstemmelse med EØS-avtalen. Bankforeningen hevder at Husbankens boligpolitiske rolle kan ivaretas selv om Husbanken ikke yter generelle lån. Gunnar Berge har, på vegne av Regjeringen, i dag sendt svar til ESA.

  • Husbankens lånekunder er først og fremst private husholdninger og andre ikke-økonomiske aktører. Husbanken ordninger diskriminerer for øvrig ikke statsborgere fra andre EØS-land, sier Berge.
  • Husholdninger som har fått oppføringslån i Husbanken har en samlet husstandsinntekt som er lavere enn blant totalbefolkningen. En betydelig del av dem som får lån i Husbanken vil enten ha vanskelig for eller ikke hatt muligheten til å få finansiert boligen på annen måte. Husbankens oppføringslån har for øvrig finansiert boliger som ligger i strøk hvor private banker og kredittinstitusjoner i mindre grad har vært mindre villig til å finansiere boligbygging, sier Gunnar Berge.

Statsråden minner om at det var Husbanken som sto bak den største delen av boligbyggingen i Norge i de årene bankvesenet selv hadde store problemer.

  • Kredittmarkedet fungerte dårlig i begynnelsen av 1990-årene og Husbanken var et virkemiddel i den nasjonale motkonjunkturpolitikken, sier Gunnar Berge.

Lagt inn 1 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen