Historisk arkiv

Kommuner har positiv erfaring med KAJA-opplæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 17.06.96

Kommuner har positiv erfaring med KAJA-opplæring

Erfaringene fra mange kommune viser at de har lykkes med sine opplæringsopplegg under KAJA-tiltaket. De fleste tiltaksdeltakerne er godt fornøyde med den opplæringen de har fått, sier statssekretær Erik Orskaug i Kommunal- og arbeidsdepartementet i en kommentar til rapporten om KAJA-opplæringen som nå foreligger.

Det er Arbeidsdirektoratet som har utarbeidet en eksempelsamling med erfaringer med opplæringsdelen. Den er basert på informasjon fra 9 kommuner rundt i landet. Det er: Sel, Fyresdal, Skedsmo, Vinje, Kristiansand, Tokke, Molde og Bergen. - Gjennomgangen viser at det er forskjeller i organisering av og innholdet i opplæringsdelen. Mange har funnet gode løsninger på opplæringen, sier Orskaug.

Fra enkelte hold har det vært reist kritikk mot opplæringsdelen av tiltaket. Arbeidsmarkedstiltaket KAJA ( Kompetanse, arbeidstrening og jobbskaping for arbeidsledige) ble innført i 1993 og erstattet flere sysselsettingstiltak. Formålet har vært å tilby langtids arbeidsledige meningsfylte og nyttige arbeidsoppgaver som gir dem muligheter til å bevare arbeidsevnen, erverve nye ferdigheter og øke muligheten til å skaffe seg ordinært arbeid. Arbeidsgiver er ansvarlig for at tiltaksdeltakerne i 15 pst. av tiltaksperioden får tilrettelagt opplæring.

Det er gode erfaringer med jobbsøkekurs, kurs innen motivasjon og kommunikasjon, og ulike typer av arbeidslivsrettede opplegg. Det er i flere kommuner lagt til rette for tette koplinger mellom opplæring og arbeidspraksis, enten ved at det legges til rette for ferdighetsutvikling i form av fagrettede kursopplegg eller veiledning og instruksjon på arbeidsplassen.

Erik Orskaug påpeker viktigheten av å ha opplæring som en del av KAJA. Den opplæringen og kvalifikasjonene tiltaksdeltakerne tilegner seg på tiltaket vil styrke deres muligheter for overgang til ordinært arbeid. Dette er meget viktig i en periode hvor arbeidsgiverne melder om mangel på kvalifiserte søkere til ledige stillinger, sier Orskaug.

Erfaringene i eksempelsamlingen viser at det er mulig å lage gode opplæringsopplegg både i store og små kommuner. Kommuner som har vanskeligheter med tilrettelegging av opplæringsdelen av tiltaket kan lære mye av de erfaringene som kommunene i eksempelsamlingen har gjort seg. Orskaug oppfordrer derfor alle kommuner som bruker tiltaket KAJA til å utforme gode opplæringsopplegg som kan øke tiltaksdeltakernes sjanser for å få jobb etter tiltaksperioden.


Lagt inn 18 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen