Historisk arkiv

Kongsvinger - et forbilde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 07.06.96

Flerkulturelt senter åpnet: Kongsvinger - et forbilde

  • Dette er et eksempel til etterfølgelse, sa statssekretær Erik Orskaug i Kommunal- og arbeidsdepartementet da han fredag åpnet det flerkulturelle senteret Lunderbye Nor på Kongsvinger. Her er det mange gode krefter som har gått sammen, og investert både tid, midler og arbeidsinnsats for å få satt huset i stand. Vi trenger møtesteder hvor folk med ulik kulturbakgrunn kan møtes, slik at vi kan bli kjent med andre måter å forholde seg til livet på enn den tradisjonelt norske, sa Orskaug.

Med utgangspunkt i behov for et flerkulturelt senter i Kongsvinger-regionen ble det i 1992 opprettet en stiftelse. Den tok over den gamle sveitservillaen fra forrige århundre som ligger på eiendommen til tidligere Lunderbye-Nor gård.

35 lag og foreninger er med i stiftelsen, deriblant noen innvandrerorganisasjoner. Bygget er nå ferdig restaurert både med kommunale midler, midler fra en rekke statlige instanser og fra lokale organisasjoner. I tillegg til de mange som har deltatt på dugnadsarbeid, har deltagere på arbeidsmarkedskurs i restaureringsteknikk stått for en viktig del av restaureringsarbeidet. - Og det er selvsagt ekstra gledelig at mange av disse senere har kommet i ordinært arbeid innen byggebransjen, forteller Orskaug.

Statssekretæren i Kommunal- og arbeidsdepartementet viser til at departementet nå er i gang med å skrive en stortingsmelding om innvandrere i Norge, og om hvordan nordmenn og innvandrere skal skape et flerkulturelt samfunn med mangfold, fellesskap og deltagelse.

  • For at dette skal lykkes, må vi alle være beredt til å yte en innsats. Vi må bli mer fortrolig med nye kulturforskjeller, føre en dialog med hverandre og lære oss til å håndtere konflikter på en fornuftig måte. Det vil dette senteret gi anledning til, da formålet med stiftelsen blant annet er å fremme forståelse for andre kulturaktiviteter, og gi folk et møtested hvor vennskap kan knyttes. Og det gjør jo ikke noe om vi etter hvert finner ut at vi faktisk er forskjellig. Målet er ikke nødvendigvis å bli enige, eller gjøre alt på samme måte. Men skal vi leve sammen, har vi alle en plikt til å gjøre litt for å skaffe oss kunnskap om våre nye naboer, sa Orskaug.
  • Det er viktig at vi legger forholdene til rette slik at innvandrere kan delta i samfunnet på lik linje med andre, fortsetter han. Noe av det viktigste er å øke innvandreres deltakelse på arbeidsmarkedet. Da er blant annet et godt samarbeid mellom kommunen og arbeidsmarkeds- etaten av stor betydning. Restaureringsarbeidet her tyder på at dere allerede har et godt samarbeid, og jeg har merket meg at det var en del innvandrere blant tiltaksdeltakerne som var med på restaureringen. Samtidig vil jeg framheve nødvendigheten av at innvandrerne selv tar initiativ til å få nødvendige kunnskaper i norsk og norsk samfunnsliv, noe som de jo får anledning til på innvandrerskolen her i andre etasje, sa Erik Orskaug.

Lagt inn 7 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen