Historisk arkiv

Myndighetsansvaret for landtransport av farlig gods samlet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 07.06.96

Myndighetsansvaret for landtransport av farlig gods samlet

Det er i statsråd i dag besluttet at Kommunal-og arbeidsdepartementet med virkning fra 1. juli skal ha ansvaret for all landtransport av farlig gods på veg og jernbane.

Ved siden av de stoffene som er klassifisert som brannfarlige eller eksplosive, og som utgjør

ca 90% av alle landtransporter, overtar departementet i tillegg ansvaret for landtransport av stoffer klassifisert som giftige, infeksjonsfremmende, radioaktive eller etsende. Ansvaret omfatter både nasjonale og internasjonale transporter.

  • Overføringen innebærer en samling av myndighetsansvaret på dette området, som til nå har vært delt mellom Kommunal- og arbeidsdepartementet og Samferdselsdepartementet. Ved de regeltilpasninger som har funnet sted, vil Kommunal- og arbeidsdepartementet være eneste overordnede myndighet etter forskriften av 8. desember 1989 om landtransport av farlig gods, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge.

Departementets fagetat, Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern vil ha det daglige forvaltningsansvaret for forskriften.

Kommunal- og arbeidsdepartementet og Samferdselsdepartementet har samarbeidet nært om overføringen, som vil gi en ryddigere og mer effektiv offentlig administrasjon av dette viktige fagområdet

Samferdselsdepartementet vil fortsatt ha ansvaret for trafikksaker, vegpolitiske- og kjøretøytekniske saker, samt føreropplæring i forbindelse med farlig gods transport på land.

Bransjen har vært holdt orientert om myndighetenes arbeid med samling av myndighetsansvaret.

Gjennom Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern har departementet lagt opp en omfattende informasjon til de aktuelle fagmiljøer om den nyordning som nå har funnet sted.

 


Lagt inn 7 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen