Historisk arkiv

Ny proposisjon om kommunal særlovgivning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 26.04.96

Ny proposisjon om kommunal særlovgivning

Regjeringen fremmet i Statsråd i dag en odelstingsproposisjon om endringer i noen lover som vedrører kommunesektoren.

  • Proposisjonen utgjør sluttsteinen i det arbeidet som har foregått siden høsten 1992 for å tilpasse ulike særlover til prinsippene i kommuneloven, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge.

I den såkalte fase 2 av dette arbeidet, som har vært koordinert av Kommunal- og arbeidsdepartementet, har i alt 10 av departementene gjennomgått og vurdert behovet for rettighetsregler, klageregler og regelverk som legger bestemte bindinger på virksomheten i kommuner og fylkeskommuner (såkalte "standardkrav").

Lovproposisjonen inneholder forslag til endringer i skogbruksloven, bibliotekloven og tannhelsetjenesteloven. Departementene vil i tillegg foreta endringer i en rekke forskrifter.

Det foreslås en tilføyelse i forvaltningsloven om at statlig klageinstans skal legge vekt på hensynet til det lokale selvstyret ved prøving av det frie skjønn i klagesaker over kommunale eller fylkeskommunale vedtak. Regjeringen signaliserer for øvrig et videre arbeid med klagereglene.

  • Dette arbeidet vil i særlig grad ha fokus rettet mot sakstyper der statlige klageinstanser treffer vedtak som får økonomiske konsekvenser for kommunesektoren, sier Berge.

Lagt inn 26 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen