Historisk arkiv

Økende interesse for å vende tilbake til hjemlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 14.06.96

Økende interesse for å vende tilbake til hjemlandet

Vi har merket en økende interesse blant flyktninger for å vende tilbake til hjemlandet, etter at det nye tilbakevendingsprogrammet ble innført i april i år, sier politisk rådgiver Roger Ingebrigtsen i Kommunal- og arbeidsdepartementet. Det er først og fremst bosniske flyktninger som ønsker å reise hjem, men også blant chilenere er de nye satsene for støtte tatt godt i mot.

Hittil i år har 209 flyktninger vendt tilbake til sine hjemland. 179 av dem har vendt tilbake til Bosnia-Hercegovina. Utlendingsdirektoratet (UDI) har for tiden ca. 200 søknader om tilbakevendingsstøtte og reise til behandling. Alle de 200 ønsker å vende tilbake så snart som mulig.

  • Tilbakevendingstallene er ikke spesielt høye foreløpig, men antallet har vært sterkt økende etter at satsene for støtte til tilbakevending ble økt for to måneder siden. I april dro 19 bosniere tilbake, mens det reiste 76 i mai, forteller Ingebrigtsen. Det er klart det betyr en del å få med seg 15.000,- istedenfor 4.500,- kroner. Dessuten har nok mange ventet på at våren skulle komme til Bosnia-Hercegovina før de reiste. I tillegg har flyktningene måttet vente i inntil tre måneder på å få ordnet reisedokumenter, transittvisum ol. En del av dem som allerede har bestemt seg for å reise, venter til skolen i Norge er ferdig. 1/3 av dem som har reist hittil i år, har latt familien være igjen i Norge i påvente av at de får ordnet hus og eventuelt jobb i hjemlandet.

På bakgrunn av henvendelsene UDI får fra de bosniske flyktningene, antar de at mellom 1 000 og 1 500 bosniere kommer til å vende tilbake i år. I tillegg tror UDI at enkelte chilenske flyktninger kommer til å vende tilbake i løpet av høsten. Mange chilenere venter med å reise hjem til sommerferien står for dør i Chile. Hittil i år har 13 chilenere vendt tilbake til hjemlandet.

  • Det er mange faktorer som spiller inn når flyktningene vurderer å vende hjem. Derfor er det også stor usikkerhet knyttet til UDIs prognoser. Resultatet av valget i Bosnia-Hercegovina vil klart spille inn. Antydninger om forlenget mandat for IFOR-styrken kan ha en innflytelse, og takten i og omfanget av gjenoppbyggingsarbeidet vil avgjort virke inn på flyktningenes ønske om å vende tilbake, mener Roger Ingebrigtsen.

Lagt inn 14 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen