Historisk arkiv

Økt hjelp til flyktninger som vil tilbake til hjemlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 12.04.96

Økt hjelp til flyktninger som vil tilbake til hjemlandet

Regjeringen øker den økonomiske støtten til flyktninger som vender tilbake til hjemlandet. Flyktningene får heretter 10.000 kroner i kontantstøtte før de reiser, og 5.000 kroner til flytteutgifter. I tillegg får de dekket reisen.

Økningen av støttebeløpet kommer som et ledd i oppfølgingen av den nye flyktningpolitikken, der det legges vekt på at tilbakevending er den beste løsningen på flyktningsituasjoner.

  • De nye satsene innebærer en betydelig styrking av tilbakevendingsprogrammet, og viser at regjeringen følger opp budskapet i stortingsmeldingen om flyktningpolitikken, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge.

Med økt individuell støtte vil det bli lettere for flyktningene å etablere seg igjen i hjemlandet. Dette gjelder enten man vender tilbake til land som Chile, Eritrea, Vietnam, Iran eller Bosnia.

Tidligere har tilbakevendingsstøtten bestått av 4.500 kroner per person, begrenset til 18.000 kroner for en familie, samt dekning av reiseutgifter. For den støtten flyktningene får heretter er det ingen øvre grense per familie. Nytt er det også at det i visse tilfeller kan gis støtte til transport med tog eller buss fremfor fly.

Tilleggsprogram for bosniske flyktninger

For bosniere som vender hjem, er det i tillegg til de 10.000 kroner i støtte og 5.000 til flyttestøtte, også lagt inn to andre elementer i programmet. Etter ett år i hjemlandet får de ytterligere 5.000 kroner i støtte. For hver flyktning som vender tilbake, vil Norge også sette av 5.000 kroner til et gjenoppbyggingsfond. Pengene skal brukes i lokalsamfunnene der flyktningene bosetter seg. På denne måten kan alle innbyggerne i lokalsamfunnet få nytte av at noen vender tilbake fra Norge.

  • Vi har valgt å legge inn disse to elementene for bosniske flyktninger blant annet fordi ødeleggelsene i Bosnia er så kolossale. Å gi 5.000 kroner etter ett år gjør vi fordi vi innser at både reetablering og gjenoppbygging vil være langvarige prosesser, sier Berge.

FNs høykommisær for flyktninger og bosniske myndigheter ser det som svært positivt at Norge i direkte tilknytning til tilbakevending, bidrar til en gjenoppbygging av lokalsamfunnene som tar i mot tilbakevendte. De mener dette kan være et viktig bidrag i kommuner som mangler nesten alt.


Lagt inn 12 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen