Historisk arkiv

Reisestøtte for flyktninger som skal stemme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 20.06.96

Valg for Mostar i Oslo:

Reisestøtte for flyktninger som skal stemme

Kommunal- og arbeidsdepartementet setter av inntil 500.000 kroner for at bosniere som skal delta i lokalvalget for Mostar, skal kunne reise til Oslo for å stemme. Forutsetningen er at Stortinget bevilger fem millioner kroner til valgavvikling for bosniere i Norge. - Det er viktig for fredsprosessen og for mulighetene for tilbakevending, at flest mulig får anledning til å delta i valget, sier statsråd Gunnar Berge. Derfor ønsker vi også å subsidiere reisen for dem som har lengst reisevei.

Valget i Mostar skal avvikles søndag 30. juni, og Norge er ett av fire land der flyktninger fra den delte byen kan avgi stemme. EU-administrasjonen sammen med partene i Mostar er ansvarlig for gjennomføringen av valget. Det norske kontoret som er opprettet i forbindelse med valget i Bosnia-Hercegovina har sagt seg villig til å bistå EU med den praktiske gjennomføringen i Norge.

Valgkontoret har satt av inntil en halv million kroner for å bidra til å organisere transport til valgstedt i Oslo for dem som bor utenfor Østlandsområdet. Dette håper man å få til i samarbeid med de største kommunene, noe Kommunenes sentralforbund har gitt positive signaler om etter tilbakemeldinger de har fått fra enkelte kommuner.

At det bare skal være ett valgsted i Norge er bestemt av de to partene i Mostar, bosniakene og kroatene. Når dette valgstedet blir i Oslo, er det mange av de 1 563 stemmeberettigede flyktningene som får en lang reisevei. Det bor f eks mer enn 200 stemmeberettigede flyktninger fra Mostar i de tre nordligste fylkene.

  • Norge er et land med store avstander, men det må ikke være geografien som avgjør valgdeltakelsen, sier Berge. Derfor har vi bestemt oss for å subsidiere reisen for dem som får de høyeste reiseutgiftene. Alle må betale en egenandel, men det er foreløpig ikke klart hvor stor denne vil bli. Valgkontoret tar sikte på at all transport som blir subsidiert skal skje med charterbusser.

Det er bare dem som benytter transport organisert av myndighetene, som får subsidiert reisen. Reiser man på annen måte, vil utgiftene ikke bli refundert.

  • Organiseringen og planleggingen av valget i Mostar har kommet i gang sent, fordi det har vært uklart når det faktisk skulle avholdes, og fordi retningslinjene lot vente på seg. Jeg er imponert over hvordan valgkontoret i Norge har håndtert denne situasjonen, og er overbevist om at Mostar-valget vil bli avviklet på en forsvarlig måte her i landet. Man kan alltid ønske mere tid og bedre planlegging, men dette er forhold vi ikke råder over, avslutter statsråden.

Lagt inn 8. juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen