Historisk arkiv

Samarbeid mellom kommunene og arbeidsmarkedsetaten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 24.10.96


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Samarbeid mellom kommunene og arbeidsmarkedsetaten

Statssekretærene Finn Grønseth, Sosial- og helsedepartementet og Erik Orskaug, Kommunal- og arbeidsdepartementet sier at det er viktig at kommunene og arbeidsmarkedsetaten prioriterer samarbeidet om arbeidssøkere med sammensatte problemer, slik at de kan unngå at de blir kasteballer mellom etatene. Det er mye å vinne på at de får en helhetlig og rasjonell service. Grønseth og Orskaug mener et mer omfattende formelt samarbeid vil bidra positivt til å bedre arbeidet for å hjelpe arbeidssøkere til arbeid og utdanning.

Kommunal- og arbeidsdepartementet og Sosial- og helsedepartementet har nå utarbeidet et forslag til rundskriv om samarbeidet. Rundskrivet skal sikre at det etableres samarbeidsrutiner nedfelt i lokale samarbeidsavtaler. Samarbeidet vil bedre kvaliteten gjennom større grad av gjensidige forpliktelser og legitimitet. Formalisering av samarbeidet vil gi klarere ansvarsdeling og en bedre motivering.

Forslaget til rundskriv er nå sendt på høring.

Nærmere om rundskrivet

Rundskrivet tar for seg arbeidssøkere uansett alder som har behov for samordnet bistand fra kommunen og arbeidsmarkedsetaten for å komme i utdanning eller arbeid.

Siden utarbeidelsen av det forrige rundsskrivet, som omhandlet gruppen unge arbeidsledige, har en gjennomført betydelig utprøving av modeller for samarbeid med påfølgende erfarings- og evalueringsinnhenting. I det nye rundskrivet formidler en disse erfaringene. Det dreier seg blant annet om at samarbeidet bør formaliseres, informasjonsutveksling bør være systematisk, brukerne skal få utarbeidet handlingsplaner som er individuelt tilpasset både for arbeid og fritid og etatene/instansene skal bli bedre kjent med hverandres mål, oppgaver og kompetanse.

Usikkerhet om ansvardsdeling kan skape betydelige problemer i samarbeidet både i form av at ingen påtar seg enkelte typer oppgaver eller at det blir uenighet om oppgavene. Rundskrivet klargjør ansvarsdelingen. Arbeidsmarkedsetatens hovedansvar er formidling, kvalifisering og attføring. Kommunens hovedansvar er veiledning, opplysning, praktisk bistand og klarlegging.

Rutiner og grad av forpliktelse i samarbeidet er viktig for å nå gode resultater og utnytte ressursene effektivt samt sikre kvaliteteten i arbeidet. I rundskrivet legges det stor vekt på betydningen av skriftlige avtaler og formaliserte rutiner. Rundskrivet er et ledd i arbeidet med kvalitetssikring av offentlig service.

Lagt inn 25 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen