Historisk arkiv

Større trygghet for selveiere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 08.03.96

Forslag til ny lov om eierseksjoner:

Større trygghet for selveiere

Kommunal- og arbeidsdepartementet har i dag lagt fram forslag til ny lov om eierseksjoner eller selveierleiligheter som de ofte kalles. Forslaget innebærer en større trygghet for selveiere som heretter sikres bedre mot å måtte betale naboens fellesutgifter.

Loven inneholder bestemmelser om opprettelse av eierseksjoner, kjøperett for leiere, regulering av sameiernes rettigheter og plikter, og bestemmelser om drift og administrasjon av eierseksjonssameier. Lovforslaget bygger på et høringsutkast fra departementet som ble godt mottatt i 1994. Den skal avløse loven fra 1983. Loven regulerer også seksjonerte næringsbygg.

  • Vi er opptatt av å skape trygghet for dem som bor, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Vi foreslår derfor å innføre regler som hindrer at naboene må dekke utgiftene for en sameier som ikke betaler sin andel av felleskostnadene. Dette gjøres ved at sameierne får lovbestemt pant (legalpant) i alle seksjoner. Pantet er lik folketrygdens grunnbeløp til en hver tid og skal ha beste ledige prioritet. I praksis vil dette slå klarest ut for nye eierseksjoner.
  • Det er behov for en klarere og bedre lov om eierseksjoner, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Som eksempel nevner han at deler av eiendommen som ligger utenfor boligens fire vegger som terrasser, ytre boder, garasjeplasser eller deler av tomten skal være fellesareal etter dagens lov. Slike arealer oppfattes vanligvis som private, og ved salg reflekteres dette i prisen. Vi foreslår nå at bruksenhetene (boligene) også skal kunne bestå av slike arealer.

Av andre viktige forslag kan nevnes:

  • Seksjonering av bestående bygg kan bare omfatte bruksenheter som er ferdig utbygd.
  • Dagens standardkrav opprettholdes. Boligene skal ha egen inngang, kjøkken bad og wc. I byfornyelsen må kommunen ellers sikre standarden blant annet ved bruk av plan- og bygningsloven.
  • Kommunen skal kontrollere at vilkårene for seksjonering er oppfylt før den gir samtykke til seksjonering. Et gebyr skal dekke kommunens utgifter.
  • Flere leiere får rett til å kjøpe den boligen de leier når eiendommen blir seksjonert. Kommunen skal informere leieboerne om kjøperetten i forbindelse med seksjoneringen. Når leieboerne benytter kjøperetten settes kjøpesummen til 80% av seksjonens salgsverdi.
  • Forbudet mot å erverve mer enn to seksjoner i et sameie foreslås opphevet.
  • Det foreslås større grad av avtalefrihet i sameier. For eksempel vil forkjøpsrett nå kunne avtales. Det samme gjelder begrensinger i hvem som kan kjøpe.
  • Sameierne kan ikke utelukke stat, kommuner, og noen andre fra å kjøpe 10% eller minst én seksjon i sameier som inneholder fem eller flere boliger.
  • Dagens hovedregel om fordeling av felleskostnader etter sameiebrøk beholdes.
  • I boligsameier opprettholdes avstemningsreglene med én stemme pr seksjon. I næringssameier og sameier med både nærings- og boligseksjoner skal stemmene beregnes etter sameiebrøk.
  • Sameier med ni eller flere seksjoner skal registreres i foretaksregisteret og ha statsautorisert eller registrert revisor.

Oslo, 8. mars 1996

Kontaktperson i departementet: Rådgiver Harald Assev - telefon 22 24 71 45

linkdoc036005-070052#docVedlegg: Ytterligere informasjon om endringsforslagene.