Historisk arkiv

Tilbakevending skal skje i trygge former

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 08.03.96

Oslo-konferansen om Bosnia:

Tilbakevending skal skje i trygge former

  • Norge støtter fullt ut den organiseringen av tilbakevending til Bosnia-Hercegovina som det internasjonale samfunn nå legger opp til. Tilbakevending er en stor og vanskelig utfordring, men jeg har tillit til Høykommissærens håndtering av oppgaven, og jeg benytter anledningen til å gi henne min fulle støtte.

Slik åpnet kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge FN-konferansen om tilbakevending til Bosnia-Hercegovina, som ble holdt i Oslo i dag. Ca. 200 delegater fra 40 land og 20 internasjonale organisasjoner deltok på konferansen. Hovedtema var UNHCRs plan for tilbakevending og kriterier for oppheving av den kollektive beskyttelsen. Konferansen ble ledet av assisterende høykommissær for flyktninger Sergio de Mello og statssekretær Jan Egeland.

Oslo-konferansen var et ledd i gjennomføringen av fredsplanen for det krigsherjede landet. Det var bred enighet om at velorganisert tilbakevending er en forutsetning for en varig fred. UNHCR bes om å intensivere planleggingen og gjennomføringen av tilbakevending, både for de omtrent en million internt fordrevne og for de like mange flyktningene som befinner seg i land i og utenfor regionen.

  • Konferansen var meget vellykket, og et langt skritt i riktig retning, sier Norges delegasjonsleder, politisk rådgiver Roger Ingebrigtsen i Kommunal- og arbeidsdepartementet. Han la i sitt hovedinnlegg vekt på behovet for rask organisering av tilbakevendingen. Organisert tilbakevending må innebære at man har planer for i hvilken rekkefølge ulike grupper bør vende tilbake, effektiv transport, hvordan folk skal få tak over hodet, og hvordan tilbakevendte sikres livsopphold. Han vektla videre betydningen av at de tiltakene de ulike land vil bidra med i forbindelse med tilbakevendingen, samordnes og harmoniseres.
  • Vår vurdering av om - og når - den kollektive beskyttelsen skal opphøre, vil bli foretatt i nært samråd med UNHCR. Regjeringen er innstilt på å la bosniske flyktninger i Norge få en rimelig utreisefrist etter at den kollektive beskyttelsen er falt bort, slik at både flyktningene selv og kommunene får den nødvendige tid til å forberede tilbakeflyttingen. Dette vil dessuten gjøre det mulig å bedre de materielle forholdene som hus og infrastruktur i Bosnia-Hercegovina før flyktningene vender hjem, sa Ingebrigtsen.
  • Det vil bli lagt vekt på at flyktninger som vender tilbake fra ulike land i hovedsak må få de samme økonomiske betingelser. Et viktig element er den individuelle økonomiske støtten som gis av asyllandene. Den norske regjeringen støtter dette synet, men vil i lys av uttalelsene som kom på konferansen styrke det norske tilbakevendingsprogrammet for bosniere. Den enkelte vil få noe mer enn de 4 500 kronene som gis i dag.

Økt støtte til transport av eiendeler er særlig aktuelt. I tillegg ønsker man at en del av tilbakevendingsstøtten skal brukes til gjenoppbygging på de stedene flyktningene kommer tilbake til, slik at de som vender tilbake fra Norge også kan føre noe med seg til hele lokalsamfunnet. UNHCR legger opp til en rekke lokalt baserte gjenoppbyggingstiltak som kan passe godt for en slik modell, sa Ingebrigtsen.


Lagt inn 13 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen