Historisk arkiv

Tilslutning til hovedprinsippene i Rattsø-utvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Bergen, 18.03.96

Kommunalministerens foredrag på KS landsting 1996

Tilslutning til hovedprinsippene i Rattsø-utvalget

  • Regjeringen vil ikke kunne godta at reduksjon i rammetilskuddet til enkeltkommuner fører til at disse ikke blir i stand til å gi sine innbyggere et forsvarlig tjenestetilbud.

Dette var et av budskapene fra kommunalminister Gunnar Berge til ordførere og sentrale politikere fra hele kommune-Norge på Landstinget til Kommunenes Sentralforbund i Bergen. Oppfølgingen av Rattsø-utvalgets forslag til et mer rettferdig inntektssystem er en av hovedsakene på Landstinget.

Statsråden imøteså KS sin høringsuttalelse til Rattsø-utvalget og hadde registrert at delinnstillingen fra KS sitt adhoc-utvalg om inntektssystemet tydet på bred enighet om forslaget til hovedprinsipper.

Statsråden kommenterte også Rattsø-utvalgets forslag til innlemming av øremerkede tilskudd i inntekstssystemets rammeoverføringer.

  • Regjeringen vil nøye vurdere utvalgets forslag til innlemminger, sa Berge.

Både Rattsø- utvalget og KS-utvalget har gått inn for som hovedprinsipp at statlige tilskudd til kommunesektoren primært skal være rammeoverføringer. Det er imidlertid mange, både i statsforvaltningen, organisasjonene og på lokalt nivå, som ser seg tjent med øremerking av overføringene til kommunesektoren.

Kommunalministeren mener at det ikke er spørsmål om enten eller.

  • Nå må vi foreta den nødvendige balanseringen mellom ønsket om mest mulig frie inntekter og enkelte øremerkede tilskudd med høy prioritet, sa Berge.

I utgiftsutjevningen har Rattsø-utvalget lagt til grunn målsettingen om likeverdig tjenestetilbud for innbyggerne i alle deler av landet. Det foreslås at det skal kompenseres fullt ut for utgiftsforskjeller knyttet til kommunal tjenesteproduksjon. Etter kommunalministerens syn er det en viktig forutsetning for at kommunene og fylkeskommunene skal kunne ivareta sine oppgaver med å produsere grunnleggende velferdstjenester.

Berge var opptatt av kommunenes forhold til innbyggerne, som brukere av velferdstjenestene. Han ønsket velkommen en kontinuerlig utvikling og forbedring av redskap for brukerkontakt og samspill.

Berge kommenterte også kort det videre arbeidet med kommune- og fylkesinndelingen.

Når det gjelder beslutninger om framtidige endringer, fattet Stortinget som kjent allerede 1. juni i fjor et vedtak om at sammenslutninger skal være frivillige. Dette vedtaket står, som kommunalministeren tidligere har uttalt, i motstrid til gjeldende kommuneinndelingslov. Statsråden ser likevel ikke det som noe problem, etter som han er sikker på at Stortinget vil avklare dette forholdet i forbindelse med behandlingen av meldingen. For øvrig har Kommunal- og arbeidsdepartementet nylig fått kartlagt ordninger med lokale folkeavstemninger i andre land. Det er bare i noen ytterst få tilfeller i Europa der lokale folkeavstemninger i inndelingssaker er bindende. Hovedregelen er at de lokale folkeavstemningene er rådgivende - som i Norge. Det gjelder også våre nordiske naboland.

Kommunalministeren roste forøvrig kommunene for innsatsen i den omfattende dugnaden for bosetting av bosniske flyktninger i 1994/95.


Lagt inn 18 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen