Historisk arkiv

Tryggere å bygge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 24.05.96

Nye forskrifter ut på høring:

Tryggere å bygge

Kommunal- og arbeidsdepartementet har sendt ut nye forskriftsforslag til plan- og bygningsloven på høring. Forskriftene inneholder enklere regler om byggesaksbehandling og bygningskontroll.

- Vi ønsker at det skal bli bedre kvalitet i byggingen. Det skal bli færre byggskader , og det skal spares penger på å bygge riktig med en gang, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Viktige stikkord er klarere ansvarsforhold, bedre kontroll, krav om profesjonalitet og nye elementer i den offentlige saksbehandlingen. Forskriftsforslagene inneholder regler om saksbehandling og kontroll. Det er allerede på høring forslag om kvalifikasjonskrav til utøverne i bygge- og anleggsbransjen.

Fra kommende årsskifte blir det innført nye regler i bygningslovgivningen om byggesaksbehandling. Nye lovregler ble vedtatt av Stortinget i fjor.

Ved byggesaksbehandlingen i kommunene skal oppgavene fordeles bedre mellom utbygger og bygningsmyndighetene. Gjennom en forhåndskonferanse skal utbygger få vite hvilke rettigheter og plikter han har, og kommunen skal kunne starte forberedelsene til saksbehandlingen. Tiltakshaver - som er ny betegnelse på byggherren - har ansvaret for å engasjere profesjonelle utøvere. De får bl.a. ansvaret for at søknaden som innleveres er fullstendig og har korrekte opplysninger. Med en komplett søknad fra starten av kan alle parter spare tid ved saksbehandlingen.

Videre legges det opp til en mer gjennomført inndeling - typebestemmelse - av sakene, for å skape bedre oversikt og forutberegnelighet. Sakstypene vil få betydning for behandlingstid, gebyrer osv, og tar utgangspunkt i hvor mye arbeid kommunen vil få med sakene. Gjennom trinnvis saksbehandling skal offentlig saksbehandling kunne kombineres med utbyggers fremdrift i byggesaken. Prosjekter som ikke kan tillates blir avvist før for mye penger er brukt på dem. Godkjente tiltak kan gis en rammetillatelse som gir grunnlag for mer detaljert prosjektering, og eventuelt for visse forberedende tiltak i marken, før igangsettingstillatelse gis, for hele eller deler av tiltaket.

Den tradisjonelle bygningskontrollen forsvinner i sin nåværende form, og avløses av en mer effektiv kontrollgjennomføring av utbygger selv. Denne kontrollen kan utføres ved egenkontroll eller uavhengig kontroll. Kontrollopplegget skal godkjennes av kommunen. Gjennomføringen skal jevnlig dokumenteres overfor kommunen, som dermed får en mer overordnet tilsynsfunksjon enn tidligere. Kommunen kan hele tiden gå inn med stikkprøver o.l. Denne omleggingen fører til at kontrollen blir en integrert del av byggeprosessen, og blir mer omfattende enn tidligere, samtidig som kommunene slipper mye av arbeidet.

Forskriftene inneholder bl.a. nærmere beskrivelse av den kontrollplanen som skal ligge til grunn for kontrollen, og stiller krav til hvorledes hvilke regler som er fulgt, grunnlaget for beregninger, tegninger og innholdet av kontrollen skal vises og følges opp.

Kommunene får også litt mer effektive sanksjonsmidler til rådighet, spesielt mulighet til å ilegge tvangsmulkt. Kommunene får dessuten klarere regler for adgang til kontroll av og til å gripe inn overfor eksisterende byggverk.

De nye reglene vil gi både kommunene og utbyggerne bedre dialog i saksbehandlingen, og bedre virkemidler til å heve kvaliteten i byggingen. Det vil bli iverksatt et større informasjonsopplegg overfor kommunene i løpet av høsten, og reglene skal tre i kraft ved årsskiftet.


Lagt inn 24 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen