Historisk arkiv

Offisiell åpning av Statfjord satelitter på Statfjord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Statsråd Gunnar Berge

Kommunal- og arbeidsdepartementet

Offisiell åpning av Statfjord satelitter på Statfjord C

Tale ved åpningen 9. juni 1995


La meg først få lov til å takke for anledningen til å være til stede ved markeringen av denne milepælen i utbyggingen og driften av Statfjord-feltene. Som Kommunal- og arbeidsminister har jeg både glede og nytte av å besøke norske industriarbeidsplasser.

I Norge har vi gleden av å ha en mangfoldig industrivirksomhet. Etter å ha besøkt en rekke industribedrifter, sitter jeg igjen med et positivt inntrykk av et næringsliv som vil og kan, og som er innstilt på å utnytte våre nasjonale fortrinn i en økende internasjonal konkurranse.

Et besøk på et industrianlegg til havs som dette er spesielt fascinerende. For dere som har Statfjord som arbeidsplass, blir det vel etterhvert rutine, men for oss som en sjelden gang besøker slike innretninger utaskjærs, er det en svært spesiell opplevelse å se disse byggverkene komme til syne gjennom helikoptervinduet - som et slags Soria Moria midt ute på det åpne havet.

Foranledningen for dette besøket er å markere åpningen av Statfjord C-satelittfeltene. Statfjord C`s virkeområde er blitt utvidet ved at prosessanlegget på innretningen nå kan benyttes til å produsere petroleumsressurser som ellers ville ligge utenfor rekkevidde.

Det er meget tilfredsstillende at utvikling av utstyr og metoder kan gi slike åpenbare gevinster som vi her ser eksempel på. Det er lagt ned store investeringer i den innretningen vi befinner oss på. For Regjeringen, med sin åpenbare interesse i lønnsomhet i petroleumsvirksomheten, er det derfor naturligvis svært gledelig at det har vært mulig å utvide Statfjord C til å bli vertsplattform for driften av to satellittfelt og dermed gjort det unødvendig med nye, store uttellinger som en tradisjonell utbygging av de to feltene ville ha medført, hvis det overhode hadde vært økonomisk gjennomførbart.

Et positivt trekk ved dette prosjektet, er det nære samarbeidet som har funnet sted mellom Statoil som operatør og de største leverandørene. Gjennom et nært og konstruktivt samarbeid er det blitt gjennomført en produktutvikling som blant annet har resultert i et ytterst positivt bidrag til den økonomiske siden av prosjektet. Statoil har benyttet en kontraktsstrategi som innebærer en økt ansvarliggjøring av leverandørene. Statoil har dermed vist at det både er mulig og ønskelig å gjennomføre et slikt utviklingsprosjekt i nært samarbeid med leverandør, uten de tendenser til detaljstyring som ellers har vært vanlig ved gjennomføring av store prosjekter i petroleumsvirksomheten.

Å gjøre leverandørindustrien medansvarlig på denne måten, stiller krav til tillit mellom partene. Tillit kan bare skapes gjennom langsiktighet i kunde-leverandørforholdet, fordi tillit bygger på den trygghet som skapes gjennom erfaring og kommunikasjon. Jeg ser det som konstruktivt at det her er skapt et grunnlag for et mulig langsiktig samarbeid om framtidige leveranser og videreutvikling, som kan gi store gevinster ved kommende prosjekter på sokkelen. Videre vil et slikt samarbeid kunne bidra til å styrke norsk posisjon i internasjonal sammenheng, og dermed også til å sikre arbeidsplasser i norsk industri.

Som Kommunal- og arbeidsminister, og som ansvarlig for sikkerhet og arbeidsmiljø, kan jeg heller ikke unngå å legge merke til hvilken sentral plass sikkerheten synes å ha her på Statfjord. Sikkerhetsinformasjonen vi har fått, og det positive inntrykk jeg får av orden og teknisk standard er åpenbart bare en liten del av alle de tiltak som må til for å sikre virksomheten mot ulykker og andre uønskede hendelser. Jeg føler meg overbevist om at det er en nær sammenheng mellom dette inntrykket og virkeligheten.

En høy standard når det gjelder sikkerhet og driftsregularitet er og skal være et varemerke for norsk olje- og gassproduksjon. Når vi klarer å kombinere sikkerhet og driftsregularitet med kreativitet i utviklingen av nytt utstyr og nye metoder som kan danne mønster for framtidige utbygginger på norsk sokkel, er jeg overbevist om at norsk kompetanse innenfor petroleumsvirksomhet vil markere seg stadig sterkere internasjonalt.

Det er derfor med stor glede og optimisme for framtiden at jeg deltar i denne markeringen. På vegne av Regjeringen vil jeg gratulere såvel Statoil som operatør, og de forskjellige prosjektpartnerne med et vel gjennomført prosjekt, og uttrykke ønske om en vellykket driftsfase. Med dette vil jeg dermed erklære satellittfeltene Statfjord Øst og Statfjord Nord for åpnet.

For å markere den nye oppgaven som de ansatte på Statfjord C nå har fått som produsent av de to nye feltene, har Statoil ønsket å gi en gave til plattformen, og jeg har fått det ærefulle oppdrag å foreta avdukingen av denne.....

Lagt inn 27 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen