Historisk arkiv

Innledning ved pressekonferanse om BFDs Handlingsplan for barn og unge med innvandrer- eller flyktningebakgrunn i Oslo den 22.januar 1996.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Statsråd Gunnar Berge

Kommunal- og arbeidsdepartementet

Innledning ved pressekonferanse om BFDs Handlingsplan for barn og unge med innvandrer- eller flyktningebakgrunn i Oslo den 22.januar 1996.

Vi har alle en interesse av at den ressursen som barn og unge i et samfunn representerer blir til gagn for alle, først og fremst for barn og unge selv. Barn og unge har forskjellige forutsetninger for å bruke sitt potensiale. Uansett barns og unges bakgrunn må vi voksne og myndighetene legge tilrette for den enkelte til å bruke sitt potensiale. Barn- og unge med innvandrerbakgrunn har vist at de både vil og kan når de får muligheter. Aktivitetene her på Røde Kors Internasjonale senter er et av flere eksempler på det.

Norge er et flerkulturelt samfunn. Dette utfordrer sider ved oss som personer og det stiller politikkutviklingen overfor nye oppgaver. Etnisk diskriminering forekommer. Vi må støtte opp om det engasjement som ungdommen selv viser i kampen mot denne type samfunnsonde. Ungdomskampanjen mot rasisme og Non-fighting Generation viser at ungdom går fronten i denne kampen som ungdom alltid har gjort når urett må bekjempes.

Vi har alle et ønske om å lykkes og om å få til noe med livene våre. Identitet og tilhørighet er en basis for dette. Språkforskjeller, kulturforskjeller, generasjonsforskjeller vil nok i visse sammenhenger være en ekstra utfordring når innvandrerbarn- og unge skal finne en plattform for livet sitt. Noen er ekstra sårbare. Det er de som har kommet hit som flyktninger og asylsøkere, enten de kommer sammen med familie eller som enslige mindreårige. Den gode trygge plattformen kan bli enda vanskeligere å finne. Men det går an.

Når Kommunal- og arbeidsdepartementet har samarbeidet med Barne- og familiedepartementet om Handlingsplanen for barn og unge med innvandrer- eller flyktningbakgrunn er det som samordnende departement for innvandringspolitikken. Her er målet like rettigheter og plikter og muligheter, både for innvandrere og nordmenn. Dette gjelder også barn og unge.

Vi vet at tiltak er nødvendig får å frem de latente ressursene og for å gjøre tilværelsen trygg. Kommunal- og arbeidsdepartementet er inne i ikke mindre enn 18 av de tilsammen 69 tiltakene som står oppført i planen.

Jeg vil her særlig trekke fram tiltak som vil bedre forholdene for barn og unge i statlige mottak for asylsøkere. Jeg ser det som et viktig element i oppfølgingen av Handlingsplanen å gå gjennom rutiner og reglement for statlig mottak for ytterligere å bedre forholdene i den tiden barn og unge oppholder seg der. Mitt departement vil i samarbeid med Barne- og familiedepartementet bidra til at det lages individuelle planer for barn og ungdom når de skal flytte fra mottak for å bosettes i en kommune.

Enslige mindreårige vil fortsatt være en prioritert gruppe og tiltak for å få ned oppholdstiden i statlige mottak vil stå sentralt. Mitt departement vil i samarbeid med JD, bl.a. vurdere om flere enslige mindreårige kan bosettes i kommunene i påvente av at deres sak blir avgjort som et ledd i å korte ned oppholdstiden i mottak.

I oppfølgingsarbeidet vil vi gå gjennom det som kommer av ny dokumentasjon i nær framtid:

  • fase 2 i forskningsprosjekt om barns forhold i statlig mottak
  • den sammenliknende studien av erfaringer med kommunenes bosetting av enslige mindreårige i de nordiske landene.

Vi vil benytte den informasjonen vi nå har og i samarbeid med berørte departementer lage nye retningslinjer som er tilpasset dagens situasjon for arbeidet med enslige mindreårige asylsøkere. Retningslinjene vil erstatte den tidligere Handlingsplanen for mottak og bosetting av enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere.

Tiltakene i Handlingplanen for barn og ungdom med innvandrerbakgrunn er rettet direkte mot barn og ungdom, men vi vet at de voksnes situasjon er avgjørende for oppvekstvilkårene. Arbeid er sentralt. Vi vil bidra til å gjøre de voksnes situasjon lettere i forhold til arbeidsmarkedet gjennom bedre bruk av innvandrernes kompetanse og gjennom endring i arbeidsmiljøloven som vil medføre forbud mot etnisk diskriminering i arbeidslivet. Dette vil også hjelpe de unge som er på vei inn i arbeidslivet.

KAD vil foruten å følge opp tiltak i planen på våre egne områder, delta i oppfølgingsarbeidet i den interdepartementale gruppen som min kollega Grete Berget allerede har nevnt.

Til slutt vil jeg nevne at det er igangsatt arbeid med en stortingsmelding om det norske samfunnet og innvandrere. Denne stortingsmeldingen vil også få betydning for barn og ungdoms oppvekstvilkår. Vi vil her gå inn på mange sider ved det å leve sammen i et flerkulturelt samfunn. Dette vil gi oss mer kunnskap om hva vi bør bygge videre på og hva vi bør endre. Dette kan også påvirke tiltakene som dagens handlingsplan presenterer. Kommunal- og arbeidsdepartementet leder arbeidet med stortingsmeldingen der også berørte departementer deltar. Stortingsmeldingen vil legges frem ved årsskiftet l996/97.


Lagt inn 25 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen