Historisk arkiv

Innlegg ved åpningen av Holmestrand Kompetansesenter 27. februar 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Statsråd Gunnar Berge

Kommunal- og arbeidsdepartementet

Åpning av Holmestrand Kompetansesenter

Innlegg ved åpningen av Holmestrand Kompetansesenter 27. februar 1996

Kjære arrangører og deltakere !

Jeg takker for invitasjonen til å foreta den offisielle åpningen av Holmestrand Kompetansesenter. Etableringen av Holmestrand Kompetansesenter er, som dere vet, en felles satsing mellom de fire aluminiums-bedriftene i Hydro-konsernet og FIBO AS. Jeg ser kompetansesenteret som et bevis for at samarbeid mellom bedrifter kan være svært fruktbart. Det vitner også om at det lokale næringslivet er villig til å ta ansvar i omstillingsarbeidet i Holmestrand.

Kompetansesenteret er også et håndfast uttrykk for at det satses innenfor et område som jeg er svært opptatt av. Kompetanse og kunnskap er viktig for å utvikle et omstillingsdyktig og konkurransedyktig næringsliv i alle deler av landet. Kompetanseheving er også et av Regjeringens hovedsatsingsområder. Jeg vil benytte anledningen til å komme med noen betraktninger rundt omstillingsinnsatsen i Holmestrand, sett fra Kommunal- og arbeidsdepartementet sitt ståsted.

Mitt departement har vært en vesentlig bidragsyter når det gjelder å legge forholdene til rette for omstillingsarbeidet her i Holmestrand. Holmestrand fikk status som omstillingskommune i 1994, og mottok da et tilskudd på 3 mill. kroner i omstillingsmidler for 1994-95. Som dere er kjent med, er det siden gitt tilsagn om nye 5 mill. kroner for perioden 1996-97. Det har vært et godt samarbeid mellom sentrale og lokale myndigheter, det lokale næringslivet og fagorganisasjoner i dette arbeidet. Jeg tror at man fra alle hold ser nytten av den satsingen som nå er i gang.

Holmestrand Kompetansesenter skal gi opplæring innenfor ulike deler av lettmetall-produksjonen. Gjennom et samarbeid mellom flere selskap vil dere få samlet og koordinert lettmetall-kompetansen i Holmestrand. Allerede i dag er dere blant de fremste i verden på dette området. Det er viktig å utnytte og utvikle dette fortrinnet videre.

Samarbeidet om etablering av Kompetansesenteret bærer bud om et sterkt lokalt engasjement. Målrettet samarbeid kan legge et godt grunnlag for felles løft og utvikling til beste for alle deltakende parter.

Jeg skal senere komme tilbake til de forventninger vi i departementet har til denne satsingen. Først vil jeg si litt om hvilke utfordringer både vi og dere i Holmestrand står overfor.

Bakgrunn og utfordringer

Omstilling av det "tradisjonelle" næringslivet vil bli stadig viktigere i årene som kommer. Dette gjelder ikke minst innenfor industrien. Det vil også stille store krav til det enkelte menneske: Vi kan ikke utdannes "én gang for alle". Vi må være i stand til å møte nye krav og utfordringer.

Vårt næringsliv møter økende internasjonal konkurranse. Kompetanse vil være en nøkkelfaktor for å få til omstilling og tilpasning til nye betingelser. God tilgang på kvalifisert arbeidskraft gir bedriftene muligheter for å satse på utvikling av nye produkter og idéer. Gjennom dette forbedres næringslivets konkurranseevne. Det er viktig at næringslivet ser behovet for å fornye den kompetansen man har i dag. Eksisterende bedrifter vil kunne spille en sentral rolle i utviklingen av nye arbeidsplasser og produkter. Store industribedrifter må være seg dette ansvaret bevisst - ikke minst fordi mye høy kompetanse finnes innenfor disse bedriftene.

Mitt departement har ansvaret for tiltak knyttet til arbeidsmarked og sysselsetting, og til regional utvikling. Jeg er svært opptatt av de mange viktige utfordringene når det gjelder å trygge arbeidsplasser og livskraftige lokalsamfunn i alle deler av landet. Gjennom omstilling forsøker vi å bidra til å utvikle et endringsorientert og konkurransedyktig næringsliv. Samtidig ønsker vi å bidra til at miljøet rundt de lokale bedriftene er engasjert og aktivt i forhold til dette.

I omstillingsarbeidet har vi lagt vekt på å fremme samarbeid og etablering av nettverk. Ulike aktører kan i fellesskap bidra til en gunstig utvikling på grunnlag av lokale konkurransefortrinn. Det er viktig å tenke nytt, og gå nye veier. Vi har også understreket betydningen av kompetanseheving i bedrifter og næringsliv. Erfaringer har vist at dette er helt sentrale forutsetninger for å få til nyetableringer, produktutvikling og lønnsomme arbeidsplasser.

I tiårs-perioden fra 1983 til 1993 opplevde Holmestrand en tilbakegang i industrisysselsettingen. En viktig årsak til dette var store omstruktureringer innenfor aluminiumsindustrien. En av konsekvensene var at arbeidsledigheten i Holmestrand økte i denne perioden.

På denne bakgrunn ble det tatt initiativ til tiltak som kunne bedre situasjonen. Som dere kjenner til ble det blant annet utarbeidet en strategisk næringsplan for Holmestrand. Denne planen dannet grunnlag for kommunens søknad om omstillingsmidler fra Kommunal- og arbeidsdepartementet.

Henvendelsen fra Holmestrand i 1994 grep tak i de utfordringene kommunen og fylket sto overfor. Man ønsket å satse på flere ulike tiltak. Eksempler på satsinger var identitetsskaping og markedsføring av lokalsamfunnet. I tillegg ble det lagt stor vekt på mer direkte bedriftsrettede tiltak. Ett av disse var lettmetall-satsingen. Håpet var at en slik ekstraordinær innsats på sikt ville bidra til en positiv utvikling i både Holmestrand og det øvrige Vestfold.

Omstilling og nyetablering i Holmestrand

Jeg vet at det er lagt ned en betydelig innsats fra mange hold i omstillingsarbeidet i Holmestrand. Det arbeid som er gjort har lagt et godt grunnlag for en positiv utvikling.

Resultatene så langt har vist seg innenfor ulike deler av næringslivet, men kanskje aller mest i forbindelse med lettmetall-satsingen. Etableringen av det såkalte lettmetall-clusteret er ett eksempel på dette. Jeg vil også påpeke at det kompetansesentret som åpnes her i dag er et resultat av omstillingsinnsatsen. I dette sentret forenes på mange måter to av de viktigste forutsetningene for en vellykket omstilling: Den ene forutsetningen er næringsutvikling på grunnlag av lokale konkurransefortrinn. Den andre er satsing på videre utvikling og heving av nøkkelkompetanse.

Jeg har registrert at man også i dag kan vise til betydelig suksess her i Holmestrand: Den 15. februar kunne vi i "Dagens Næringsliv" lese om Hydro-selskapet Nordisk Aviation Products (hvor jeg for øvrig fikk en interessant omvisning tidligere i dag). Dette selskapet har i følge avisen "kapret halve verdensmarkedet" for fly-containere. I løpet av 1995 økte produksjonsvolumene med 50 prosent. Etter det jeg forstår skyldes dette først og fremst to forhold: For det første har selskapet lykkes i å etablere seg på nye markeder (Det fjerne Østen). For det andre holder produktene høy kvalitet. Også for andre bedrifter og produkter vil disse faktorene være sentrale for videre suksess. Jeg mener at omstillingsarbeidet i Holmestrand kan bidra til dette. Og som jeg har vært inne på: Jeg tror at kompetanseheving vil være viktig for å nå slike mål.

Det er svært gledelig og positivt at de eksisterende bedriftene i aluminiumsindustrien i Holmestrand har fått til et tett samarbeid. Jeg har store forventninger til satsingen på aluminiums-clusteret. Det vitner om engasjement og ansvarsfølelse når man på denne måten går sammen for å møte felles utfordringer.

Aluminiumsindustrien har vært, og er, en bærebjelke i den lokale og regionale industrivirksomheten. Videreutvikling og vekst innenfor aluminiumsindustrien vil også være viktig for utvikling av annen næringsvirksomhet lokalt og regionalt.

Holmestrand er et viktig senter for bearbeiding av aluminium i Norge. Kompetansen innenfor lettmetall-produksjon er blant det ypperste innenfor sitt område - også på verdensbasis. Det er positivt at dere har rettet mye oppmerksomhet mot å utvikle og beholde høyt kvalifisert arbeidskraft. Et opplæringssenter innenfor lettmetall-miljøet er, som jeg har vært inne på, viktig av flere grunner:

Det vil bidra til å styrke den enkelte bedrift. Økt kompetanse vil gi grunnlag for utvikling og forbedret konkurranseevne. Dernest vil det styrke posisjonen til den samlede lettmetall-industrien i Holmestrand. For lokalsamfunnet vil en styrking av hjørnesteinsvirksomheten gi trygghet. Og til sist vil et slikt opplæringstilbud være positivt for enkeltmennesket: Arbeidstakerne får økt sin kompetanse, og de får mulighet for utvikling på sitt fagfelt. Dette vil selvsagt også styrke deres muligheter i arbeidsmarkedet generelt.

Kompetanse-satsingen understrekes også ved at dere gjennom omstillingsarbeidet har etablert nærmere kontakt med flere utdanningsinstitusjoner. Et samarbeid med både høyskolemiljøer og den videregående skolen vil bidra til å sikre at nødvendig kunnskap tilføres. Dette gjelder innenfor både produksjon og utvikling. Denne kontakten vil kunne bli et viktig supplement til kompetanseutvikling som skjer i regi av lettmetall-clusteret.

Avslutning

Fra kommunens side har man gitt uttrykk for at omstillingsmidlene har vært en vitamininnsprøytning i arbeidet med næringsutvikling. Det lokale engasjementet for næringsutvikling er økt.

Offentlige instanser, næringsliv og organisasjoner har deltatt i utarbeidelse av mål, strategier og planer for omstillingsarbeidet. Etter min oppfatning har dere i Holmestrand grepet tak i flere sentrale forhold for å møte utfordringene. Jeg har nevnt viktige hovedtrekk i dette arbeidet. Også fra vårt ståsted betrakter vi disse forholdene som grunnleggende for å oppnå gode resultater. Erfaringer fra omstillingsprosesser i andre deler av landet gir støtte til en slik vurdering.

Disse erfaringene har også gitt en annen viktig lærdom: Å arbeide med omstilling er krevende. Det er viktig å stoppe opp ved milepæler og evaluere arbeidet som er utført. Ofte er det nødvendig å korrigere kursen for å tilpasse seg nye utfordringer.

Dere har stått, og står fremdeles, overfor viktige oppgaver når det gjelder sysselsetting og næringsutvikling. Gjennom samarbeid og samspill mellom offentlige myndigheter og næringslivet er dere nå godt i gang med arbeidet for å løse disse oppgavene. I tiden framover er det viktig å bygge videre på dette samarbeidet for å føre prosessen videre.

Jeg har store forventninger til at lettmetall-satsingen skal bidra til gode resultater i omstillingsprosessen. Det er viktig å utnytte de muligheter og ressurser som dette miljøet representerer. Samarbeidet mellom de fem aluminiums-bedriftene viser at dere tar ansvar for utvikling og målrettet innsats. Etableringen av Holmestrand Kompetansesenter er et uttrykk for dette.

For meg er Holmestrand Kompetansesenter også et godt eksempel på at aktivt omstillingsarbeid gir resultater. Jeg er overbevist om at kompetansesenteret vil være et viktig bidrag i innsatsen for omstilling og utvikling innenfor lettmetallindustrien - ikke bare i Holmestrand, men også regionalt og nasjonalt.

Jeg ønsker lykke til i det videre arbeidet, og erklærer med dette Holmestrand Kompetansesenter for åpnet.


Lagt inn 28 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen