Historisk arkiv

Innlegg ved åpningen av YS' kongress

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Statsråd Gunnar Berge

Kommunal- og arbeidsdepartementet

Innlegg ved åpningen av YS' kongress

Oslo 4. juni 1996

Ærede forsamling

Jeg er glad for å være invitert til åpningen av denne 7. kongress som Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund avholder. Og jeg synes det er riktig å starte med å si at YS for meg fremstår som en aktiv og særdeles levedyktig organisasjon. Dere har et bredt interessefelt og er initiativrike bidragsytere i forhold til en rekke samfunnsspørsmål. Og dere viser også stort samfunnsansvar ved selv å ta initiativ til og finansiere prosjekter som kan belyse viktige problemstillinger som opptar aktørene i arbeidslivet. Jeg har spesielt festet meg ved én rapport som bl.a. tar for seg utviklingen av deltidsarbeid, midlertidige ansettelser og andre tilknytningsformer til arbeidslivet. Slike initiativer må dere fortsette med. De er viktige ved at de gir nyttige innspill overfor myndighetene, og de kan også vise seg å være nødvendige korrektiver. Aktive og selvstendige organisasjoner er rett og slett nødvendige i et levende demokrati, og de er en forutsetning for et åpent og konstruktivt samarbeid mellom myndighetene og organisasjonene i arbeidslivet.

YS har forlengst inntatt en sentral posisjon i norsk arbeidsliv. Et typisk trekk hos oss er nettopp store organisasjoner som favner brede arbeidstakergrupper, og som også er en garanti for at overordnede samfunnsmessige hensyn ivaretas, f.eks. ved lønnsoppgjørene. Jeg er overbevist om at vi har en konkurransefordel her i forhold til de fleste andre land. Den snuoperasjon som norsk økonomi har vært igjennom og den innsats som gjøres mot arbeidsledigheten hadde ikke vært så vellykket uten den tilslutning og de bidrag de brede arbeidstakerorganisasjonene har gitt. Jeg er stolt av det vi i fellesskap har oppnådd. Vi har et godt inntektspolitisk samarbeid i Norge, med lange tradisjoner. Vi må passe oss for ikke å ta det for gitt, men istedet verne om det. Kikker vi oss litt rundt, vil vi se at den dialog vi har fått i stand i Norge er enestående. Vi skal ikke lengre enn til nabolandet, Sverige, for å se at et slikt samarbeidsklima ikke er noen selvfølge.

Min hilsen fra Regjeringen vil derfor være å oppfordre til en fortsatt åpen og god dialog. Fortsett å ha kritiske og klare standpunkter. Vi trenger selvsagt oppreiste samtalepartnere.

Jeg hilser alle deltakere, og ønsker dere lykke til med kongressen. Takk for oppmerksomheten.


Lagt inn 7 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen