Historisk arkiv

Kulturdepartementet - Rundskriv - Arkitektfaglig bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


KULTURDEPARTEMENTET

RUNDSKRIV V-4/95, 03.05.1995, 95/2238, ID:HE

Fylkeskommuner og kommuner
v/ kulturadministrasjon og teknisk etat

Tilskuddsordning til arkitektfaglig bistand ved forhåndsgodkjenning av planer for lokale kulturbygg

De kommuner som ikke har sivilarkitekt tilsatt i teknisk-/planetat, kan for 1995 søke om statlig tilskudd på inntil kr. 4 000,- til å engasjere sivilarkitekt til bistand i sin saksbehandling av søknad om forhåndsgodkjenning av planer for lokale kulturbygg. Ordningen, som ble innført i 1994, vil gjelde i tre år.

Tilskudd utbetales etter medgått tid, med kr. 4 000,- pr. sak som øvre grense. Denne rammen gjelder samlet pr. prosjekt, også når saksbehandlingen skjer i flere omganger. Honorarsatsen fastsettes lokalt. Eventuelle konsulentkostnader ut over kr. 4 000,- må dekkes av kommunen.

Fylkeskommunen er tillagt det administrative ansvaret for ordningen.

Fordi lokale kulturbygg ofte har en framtredende og sentral plass i lokalmiljøet, er det viktig å sikre estetisk og arkitektonisk kvalitet i utformingen. Hensikten med ordningen er å bidra til at alle kommuner benytter arkitektfaglig kompetanse i sin vurdering av prosjekt som det søkes om forhåndsgodkjenning for (tidligere teknisk godkjenning). Kostnader til selve prosjekteringen faller utenfor denne tilskuddsordningen. Prosjekteringskostnader kan derimot tas med ved senere søknad om statlige midler til reising av bygget.

Saksgang:

  1. Kommunene sender søknad til fylkeskommunen om statlige midler til bistand av sivilarkitekt i saksbehandlingen av søknad om forhåndsgodkjenning av planer for lokale kulturbygg.
  2. Fylkeskommunen kan 2 ganger pr. år sende oversikt til departementet over søknader som oppfyller kriteriene for tilskudd. Fristene settes til 1. september 1995 og 1. desember 1995.
  3. Departementet gir tilbakemelding innen 1 måned etter dette, og overfører kr 4 000,- pr. prosjekt til fylkeskommunen, på konto oppgitt til formålet.
  4. Fylkeskommunen overfører midler til kommunene på bakgrunn av innlevert regnskap for de enkelte prosjektene. Restanser på prosjekter hvor det er medgått mindre enn kr. 4 000,-, overføres til senere prosjekter, eventuelt til året etter.
  5. Fylkeskommunen sender innen 15. april 1996 samlet oversikt til departementet over midler brukt til slik bistand (hvilke kommuner og hvilke prosjekt).
Gjennomføringen i kommunene:
  • Det er opp til kommunene å velge hvilken sivilarkitekt de vil benytte. Fylkeskommunen kan bistå kommunene med råd når det gjelder å finne fram til arkitekter med erfaring på området.
  • Kommunens kulturadministrasjon bør stå for søknaden overfor fylkeskommunen.
  • Forhåndsgodkjenningen skal gjennomføres i tråd med "Grunnleggende bestem- melser ved forhåndsgodkjenning av planer", gitt i punkt 2.6 i "Retningslinjer for søknad om statsmidler til lokale- og regionale kulturbygg", V-0821.
  • Den arkitekten som bistår kommunen i forhåndsgodkjenningen, bør samarbeide med kommunens kulturadministrasjon og med teknisk etat. Vedkommende kan ikke samtidig være utførende arkitekt for prosjektet.

Spørsmål i forbindelse med støtteordningen kan rettes til Kulturdepartementet ved Idrettsavdelingen.

Med hilsen

Hans B. Skaset e.f.
ekspedisjonssjef

Paul Glomsaker
avdelingsdirektør

Lagt inn 17 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN--redaksjonen