Historisk arkiv

Rundskriv V-005-95

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet

Tilskuddsordningene for 1996


KULTURDEPARTEMENTET

RUNDSKRIV V-5/95B, 12.05.1995, 95/02392, OFR:BM

Til kommmuner og fylkeskommuner

EN ORIENTERING OM TILSKUDDSORDNINGENE FOR 1996

TILSKUDD AV SPILLEMIDLENE TIL (hoveddelen av rundskrivet):

  • ANLEGG FOR IDRETT OG FRILUFTSLIV (ORDINÆRE)
  • NÆRMILJØANLEGG
  • REHABILITERING AV IDRETTSANLEGG
  • HELSESPORTSANLEGG
  • OMBYGGING TIL HANDIKAPRIKTIGE ANLEGG
  • SPILLEMIDLER TIL ANLEGG FOR FRILUFTSLIV I FJELLET
  • STATSTILSKUDD TIL LOKALE KULTURBYGG
  • STATSTILSKUDD TIL REGIONALE KULTURBYGG
  • TILSKUDDSSATSER VED SAMBRUKSLØSNINGER
  • RÅD OG VEILEDNING

Vedlegg:

  • Rundskriv fra KulturdepartementetRundskriv V-4/95. Tilskuddsordning til arkitektfaglig bistand ved forhåndsgodkjenning av planer for lokale kulturbygg.
  • Rundskriv SB-5/95 fra Statens Bibliotektilsyn dat. 12. mai 1995 om tilskudd til biblioteklokaler

TILSKUDD AV SPILLEMIDLENE TIL (hoveddelen av rundskrivet):

  • ANLEGG FOR IDRETT OG FRILUFTSLIV (ORDINÆRE)
  • NÆRMILJØANLEGG
  • REHABILITERING AV IDRETTSANLEGG
  • HELSESPORTSANLEGG
  • OMBYGGING TIL HANDIKAPRIKTIGE ANLEGG
SØKERHEFTE:
V-0827FÅES VED HENVENDELSE TIL FYLKESKULTURETATENE, IDRETTSKRETSENE ELLER STATENS TRYKKSAKEKSPEDISJON, (TLF.: 22 24 98 60)

SØKNADSPROSEDYRE:

  • KOMMUNEN FASTSETTER EGEN SØKNADSFRIST
  • FYLKESKOMMUNEN SKAL HA SØKNADENE MED KOMMUNENS PRIORITERING FØR 15. JANUAR
  • DEPARTEMENTET SKAL HA OVERSIKT OVER GODKJENTE SØKNADER FØR 15. MARS
  • RAMMETILSKUDDENE FOR TILSKUDDSPOSTENE BLIR MEDDELT FYLKESKOMMUNEN INNEN 15. APRIL
  • FYLKESKOMMUNEN FORDELER RAMMETILSKUDDENE FOR TILSKUDDSPOSTENE, OG SENDER MELDING TIL DEPARTEMENTET INNEN 15. MAI
Søknaden fremmes gjennom den kommune hvor anlegget skal ligge. Fornyet søknad skrives også på søknadsskjema, men det kan henvises til tidligere innsendte vedlegg der disse er dekkende.

HVEM KAN SØKE ?

Søkere om stønad av spillemidlenes overskudd til idrettsanlegg kan være kommuner, fylkeskommuner, idrettslag, andelslag eller andre sammenslutninger som ikke har kommersielt formål. For slike sammenslutninger gjelder, blant annet, at vedtektene må inneholde bestemmelser som sikrer idretten og/eller det offentlige kontroll med eierforhold og drift. Vedtektene skal forhåndsgodkjennes av departementet.

Som søkere om stønad til anlegg med store bygge- og driftskostnader, f.eks. svømme- og idrettshaller, godtas i regelen bare en kommune, eventuelt fylkeskommune.

KOSTNADSKREVENDE ANLEGG

Departementet vil presisere at dersom andre enn kommuner og fylkeskommuner står som søker på store kostnadskrevende anlegg, må det av søker kreves grundige planer for både finansiering og drift av anlegget. Dersom planene virker usikre bør søknaden ikke imøtekommes. Dersom søknadssummen er på over 2,5 mill. kroner, godkjennes bare kommuner som søkere dersom det ikke foreligger kommunal driftsgaranti.

HVA KAN DET SØKES OM STØNAD TIL ?

Det kan søkes om stønad til bygging og rehabilitering av idrettsanlegg, som er åpne for allmenn idrettslig virksomhet og ikke er underlagt kommersielle interesser.

Som idrettsanlegg regnes også lokale kulturbygg og andre felles bygg/anlegg, når disse inneholder lokaliteter for idrettsformål og idrettens bruksrett til disse er sikret i egen avtale som på forhånd er godkjent av departementet.

GENERELLE VILKÅR FOR TILSKUDD FRA SPILLEMIDLENE

  1. Anleggseiere har plikt til å holde anlegget åpent for idrettslig aktivitet i 40 år etter ferdigstillelse av anlegget. Dette innebærer plikt til å drive på årsbasis, eller, for de idretter som har faste sesonger, på sesongbasis.
    Nedlegging eller bruksendring av anlegget i løpet av denne 40 års perioden, skal ikke skje med mindre det foreligger skriftlig forhåndssamtykke fra Kulturdepartementet. Dersom anlegget blir midlertidig stengt for 3 måneder eller mer, plikter anleggseier på forhånd å orientere Kulturdepartementet. Denne plikten påhviler også kommunen. Kulturdepartementet har rett til å sette vilkår for slik midlertidig stengning av anlegget. Blir anlegget ikke åpnet i løpet av seks måneder, regnes stengningen for mislighold, jf. punkt 6, med mindre det foreligger skriftlig godkjennelse fra Kulturdepartementet for en forlenget stengning.
    Dersom den fremtidige drift av anlegget er truet, skal anleggseier uten ugrunnet opphold orientere Kulturdepartementet om dette.
  2. Anleggseier plikter å holde anlegget i godkjent teknisk stand, samt påse at de sikkerhetsforskrifter som gjelder for vedkommende anlegg etterleves. For øvrig skal anlegget vedlikeholdes slik at det ikke forringes utover det som følger av normal slit og elde.
    Anlegget må være funksjonelt for den/de idretter som det er bestemt til bruk for, og, i den grad det lar seg gjøre uten vesentlig kostnad, søke å etterkomme eventuelle nye krav til utstyr/anlegg som måtte komme i de aktuelle idrettsgrener.
  3. Salg eller deling av anlegget skal ikke skje uten skriftlig forhåndssamtykke fra Kulturdepartementet. Kulturdepartementet står fritt til å avgjøre om et slikt samtykke skal gis eller ikke.
    Pantsetting av anlegget i overensstemmelse med finansieringsplan, vil normalt bli godkjent ved innvilgelse av søknaden. Pantsetting av anlegget som ikke er omfattet av finansieringsplanen krever forhåndssamtykke av Kulturdepartementet.
  4. Anleggseier plikter å føre regnskap i tråd med de retningslinjer som er fastsatt av Kulturdepartementet.
  5. Ved delutbetaling av stønadsbeløp plikter anleggseier å ferdigstille anlegget innen den fastlagte tidsplan.
  6. Dersom ett eller flere av ovennevnte vilkår misligholdes, kan Kulturdepartementet kreve tidligere utbetalt tilskudd, med tillegg av 8% renter i inntil 2 år, tilbakebetalt innen 30 dager etter at Kulturdepartementet fremsetter kravet skriftlig. Dersom anleggseier ikke betaler innen den satte tidsfrist, kan Kulturdepartementet kreve tvangssalg av anlegget iht. tinglyst pantobligasjon.
    Som mislighold regnes alltid at anleggseier avvikler, innstiller betalingene, søker gjeldsforhandling, tvangsakkordforhandling, går konkurs eller blir satt under gsforfølgning.
  7. Til sikkerhet for et eventuelt krav om tilbakebetaling, utstedes en panteobligasjon i anlegget til fordel for Kulturdepartementet pålydende stønadsbeløpet. Kostnadene ved tinglysing av obligasjonen bæres av stønadsmottaker.
    Obligasjonen skal ha best prioritet etter de långivere som er inkludert i den godkjente finansieringsplan av anlegget, jf. pkt. 3 samt vedlegg 3 til søknad om tilskudd fra spillemidlene.
    Anlegg som mottar stønadsbeløp under hovedsatsen, p.t. kr 550 000, fritas for plikten til å utstede pantobligasjon. Fritaket gjelder ikke dersom anlegget over tid mottar stønad som til sammen overstiger hovedsatsen, eller dersom flere enheter eller deler av et anlegg enten til sammen og/eller over tid mottar stønad som overstiger hovedsatsen.

FORHÅNDSGODKJENNING AV PLANER (TIDLIGERE TEKNISK GODKJENNING)
Planer som legges til grunn for søknad om tilskudd skal være forhåndsgodkjent. Godkjenningsmyndighet er for de fleste anleggs vedkommende delegert til kommunen (se brev av 6. mai 1994).

KOMMUNEDELPLANER FOR IDRETT OG FRILUFTSLIV

Prosjekter som det søkes om tilskudd til, skal inngå i en vedtatt kommunedelplan for anlegg og områder for idrett og friluftsliv.

NÆRMILJØANLEGG

I St.meld.nr. 41 (1991-92) Om idretten. Folkeforlystelse og folkebevegelse, blir det varslet at nærmiljøanlegg prioriteres i en femårsperiode (1993-98) ved fordeling av midler til idrettsanlegg i kommunene. Stønadssatsen til nærmiljøanlegg er 50% av kostnaden, begrenset oppad til maksimum kr 200 000.

REHABILITERING AV IDRETTSANLEGG

Definisjon
Rehabilitering av et idrettsanlegg er en istandsetting av anlegget, som skal gi en vesentlig funksjonell og bruksmessig standardheving i forhold til dagens situasjon. Rehabilitering kan bety et inngrep i anleggets struktur og utforming, for å tilpasse det til nye funksjoner og bruksområder.

Stønad Forutsetningen for å yte stønad til rehabilitering av eldre anlegg, er at dette gir større og bedre forhold for idrettsutøvelse, og at ombyggingen ikke skyldes mangelfull planlegging, feil drift eller dårlig vedlikehold.

Generelle bestemmelser

  • Anlegget må være med i, og prioritert i, kommunedelplanen for anlegg og områder for idrett og friluftsliv.
  • Planene for rehabilitering skal bygge på en faglig kvalifisert tilstandsrapport, som gjør rede for tekniske, økonomiske og funksjonelle forhold i anlegget.
  • Vurdering av tilstand og utarbeidelse av tilstandsrapport skal utføres av personer med relevant fagkompetanse.
  • Det skal foreligge komplette planer og kostnadsberegninger for hele arbeidet.
  • Grunnlaget for å gi stønad til rehabilitering av et anlegg skal være utilfredsstillende teknisk/økonomisk drift, utilfredsstillende bruksfunksjoner, og/eller stor bruksslitasje som ikke kan rettes opp ved normalt vedlikehold.
  • Forhold som skyldes feil ved planlegging, utførelse eller manglende vedlikehold fra anleggseiers side, gir ikke grunnlag for stønad.
  • Planer for rehabilitering av anlegg som etter gjeldende bestemmelser skal forhåndsgodkjennes i departementet som nyanlegg, skal sendes departementet til behandling.

Midler til rehabilitering av eldre anlegg vil bli prioritert i 1996.

IDRETTSANLEGGSREGISTERET - ÅRLIG OPPDATERING

Det er som kjent etablert et idrettsanleggsregister gjennom et nært samarbeid mellom kommuner, fylkeskommuner og departementet. Rapport nr 1 fra Idrettsanleggs- registeret (V-0833N) gir et bilde av hva som er å finne i databanken pr. 4. november 1994.

For at registeret skal fungere etter forutsetningen, må det foretas en årlig oppdatering. Det er utarbeidet egne retningslinjer for dette arbeidet. Vi gjør spesielt oppmerksom på pkt. 2 i retningslinjene, jf. V-0732.

Fra og med 1995 vil fullstendig oppdatering av Idrettsanleggsregisteret, innen den frist fylkeskommunen har satt, være et krav for at kommuner skal være berettiget til å søke om spillemidler kommende år.

For øvrig er alle bestemmelser som knytter seg til stønad av tippemidlene til idrettsanlegg tatt inn i heftet V-0732 "Forskrifter og bestemmelser om stønad av spillemidlene til idretts- og friluftslivsanlegg". Heftet revideres hvert år og blir distribuert i løpet av juni.


SPILLEMIDLER TIL ANLEGG FOR FRILUFTSLIV I FJELLET

HVA KAN DET SØKESOM TILSKUDD TIL:

DET KAN SØKES OM TILSKUDD TIL INVESTERINGER I BYGG OG ANLEGG FOR TRIM OG MOSJON I FJELLET I TILKNYTNING TIL RUTENETT, SAMT TIL OPPARBEIDING AV STIER OG LØYPER.

HVEM KAN SØKE:

  • FORENINGER SOM ER TILSLUTTET DEN NORSKE TURISTFORENING (DNT) KAN SØKE OM TILSKUDD. FORENINGER MED TILSVARENDE FORMÅL SOM DNT KAN OGSÅ SØKE
SØKNADSSKJEMA:
V-0829/B FÅES VED HENVENDELSE TIL STATENS TRYKKSAKEKSPEDISJON (TLF: 22 24 98 60)

SØKNADSPROSEDYRE:

  • SØKNAD OM TILSKUDD SENDES DEN NORSKE TURISTFORENING INNEN DEN FRIST DNT HAR FASTSATT. DNT PRIORITERER SØKNADENE.
  • DNT'S INNSTILLING SENDES, SAMMEN MED SØKNADENE, VIA DIREKTORATET FOR NATUR-FORVALTNING TIL KULTURDEPARTEMENTET INNEN FASTSATT FRIST
  • KULTURDEPARTEMENTET VEDTAR FORDELING AV MIDLENE OG SENDER MELDING OM VEDTAK TIL SØKEREN, MED GJENPART TIL DNT.

STATSTILSKUDD TIL LOKALE KULTURBYGG

STATSBUDSJETTETS KAP 320 POST 60

SØKERHEFTE:
V-0846 FÅES VED HENVENDELSE TIL FYLKESKULTURETATEN ELLER STATENS TRYKKSAKEKSPEDISJON (TLF.: 22 24 98 60)

SØKNADSPROSEDYRE:

  • KOMMUNEN FASTSETTER EGEN SØKNADSFRIST
  • FYLKESKOMMUNEN SKAL HA SØKNADENE MED KOMMUNENS PRIORITERING FØR 15. JANUAR
  • DEPARTEMENTET SKAL HA OVERSIKT OVER GODKJENTE SØKNADER FØR 15. MARS
  • RAMMETILSKUDDET BLIR MEDDELT FYLKESKOMMUNENE INNEN 15. APRIL
  • FYLKESKOMMUNEN FORDELER RAMMETILSKUDDET OG SENDER MELDING TIL DEPARTEMENTET INNEN 15. MAI

Med forbehold om Stortingets bevilgning kan det i 1996 søkes om tilskudd til lokale kulturbygg.

Lokale kulturbygg er forsamlingslokaler som samfunnshus, grendehus, bydelshus og forsamlingslokaler som de ulike organisasjoner eier.

Søkere kan være andelslag, kommuner, stiftelser og organisasjoner med demokratisk oppbygging.

Vilkår for statsstøtte er at

  1. Lokale kulturhus skal være åpne for all lovlig kultur- og organisasjonsvirksomhet.
    Ingen må stenges ute på grunn av religiøse, sosiale eller politiske syn.
  2. Huseieren utformer selv de nærmere regler for bruken av huset.
    Huseieren har anledning til å prioritere enkelte formål ved utleie av huset ut fra de ideelle målsetninger huseieren arbeider for.
    Huseieren har anledning til å forby servering av alkohol i huset.
    For kulturhus som er kombinert med skoleanlegg, gjelder reglene i vedkommende skolelov eller forskrifter gitt i medhold av denne.
    Oppstår det tvist om bruken av huset, avgjøres tvisten av komunestyret eller den kommunestyret bemyndiger.
  3. Lokale kulturhus kan eies av kommuner, andelslag der alle som ønsker det kan være med, stiftelser, eller av frivillige organisasjoner med demokratisk oppbygging.
  4. Dersom huset ikke lenger blir brukt i samsvar med det opprinnelige formål, kan det medføre at mottatt statsstøtte må tilbakebetales.
Prosjekter som det søkes om tilskudd til skal inngå i kommunens vedtatte utbyggingsplan for kulturbygg. Eventuelle nye prosjekter skal være innarbeidet i eksisterende utbyggingsplan.

Forhåndsgodkjenning av planer (tidligere teknisk godkjenning)
Planer som legges til grunn for søknad om tilskudd skal være forhåndsgodkjent.Godkjenningen er for lokale kulturbygg delegert til kommunene fra 1. juli 1994. Vi viser til brev av 6. mai 1994.

Tilskuddssatsene er:

  • Finnmark og Troms fylker: inntil 50% av byggekostnadene og med et "tak" på 2 mill. kroner.
  • Nordland fylke og Namdalen inntil 50% av byggekostnadene og med et "tak" på 1,6 mill. kroner.
  • Resten av landet:inntil 1/3 av byggekostnadene og med et "tak" på 1 mill. kroner.
Minste søknadsbeløp er kr 60 000.

For øvrig er alle bestemmelser som knytter seg til stønad av statsmidler til lokale kulturbygg, tatt inn i heftet V-0821 "Retningslinjer for søknad om statsmidler til lokale og regionale kulturbygg". Heftet blir distribuert i løpet av juni.


STATSTILSKUDD TIL REGIONALE KULTURBYGG

STATSBUDSJETTETS KAP 320 POST 60

SØKERHEFTE V-0846 FÅES VED HENVENDELSE TIL FYLKESKULTURETATEN ELLER STATENS TRYKKSAKEKSPEDISJON (TLF.: 22 24 98 60)
SØKNADSPROSEDYRE

  • KOMMUNEN FASTSETTER EGEN SØKNADSFRIST
  • FYLKESKOMMUNEN SKAL HA SØKNADENE FØR 15. JANUAR
  • DEPARTEMENTET SKAL HA OVERSIKT OVER GODKJENTE SØKNADER FØR 15. MARS. LOKALE OG REGIONALE KULTURBYGG SKAL INN PÅ SAMME OVERSIKTEN
  • RAMMETILSKUDDET BLIR MEDDELT FYLKESKOMMUNENE INNEN 15. APRIL
  • FYLKESKOMMUNEN FORDELER RAMMETILSKUDDET OG SENDER MELDING TIL DEPARTEMENTET INNEN 15. MAI

Med forbehold om Stortingets bevilgning kan det også i 1996, søkes om tilskudd til regionale kulturbygg.

Regionale kulturbygg er kulturbygg som i funksjon og/eller størrelse tar sikte på å dekke behov ut over kommunegrenser, eventuelt også ut over fylkesgrenser der bosetning og kommunikasjon gjør dette naturlig.

Søkere kan være en eller flere kommuner, fylkeskommuner, andelslag eller stiftelser.

Vilkår for statsstøtte er at regionale kulturhus skal stå åpne for all lovlig kultur- og organisasjonsvirksomhet. Ingen må stenges ute på grunn på religiøse, sosiale eller politiske syn.

Fylkeskommunene klassifiserer regionale kulturhus og bestemmer selv antall og plassering. (Maks. tilskudd til et hus er p.t. 5 mill. kroner.)

Forhåndsgodkjenning av planer (tidligere teknisk godkjenning) Planer som legges til grunn for stønad om tilskudd skal være forhåndsgodkjent i Kulturdepartementet.

Tilskuddssatsene er:

  • Finnmark, Troms, og Nordland fylker og Namdalen:inntil 50% av byggekostnadene og med "tak" på 5 mill. kroner.
  • Resten av landet:inntil 1/3 av byggekostnadene og med "tak" på 5 mill. kroner.
For øvrig er alle bestemmelser som knytter seg til stønad av statsmidler til regionale kulturbygg, tatt inn i heftet V-0821 "Retningslinjer for søknad om statsmidler til lokale og regionale kulturbygg". Heftet blir distribuert i juni.
TILSKUDDSSATSER VED SAMBRUKSLØSNINGER

Det er ønskelig med sambruksløsninger, og prosjektet vil da omfatte to eller flere tilskuddsberettigede enheter.

I slike situasjoner skal det foretas en areal- og kostnadsfordeling mellom de forskjellige enhetene, og på det grunnlag fremmes søknad om tilskudd fra de ulike tilskuddskilder.

Fellesarealene blir å fordele mellom de forskjellige enhetene.

Det skal ikke gis statstilskudd fra forskjellige tilskuddsposter til samme arealer.

En tilskuddsmodell med sambruksløsninger vil se slik ut:

KULTURHUSENHETER
(forsamlingssal, møterom, etc.). Tilskudd fra Kap. 320 post 60, med inntil 1/3 av kostnadene. Maksimal stønad: 1 mill.kroner. For bygg dimensjonert og utstyrt for idrettsaktiviteter, kan inntil 1/2 av stønadsbeløpet dekkes av spillemidlene med en øvre grense på kr 500 000.

IDRETTSENHETER
(utover kulturhusenhetene). Tilskudd av tippemidlene med 1/3 av kostnadene inntil fastsatte maksimalgrenser.

BIBLIOTEK
Tilskudd fra Kap. 326 post 60 med 1/3 av kostnadene. Maksimal stønad kr 550 000. (Egne satser for Nord-Norge.) Tilskuddsordningen administreres av Statens bibliotektilsyn.

FRITIDSKLUBBER
Tilskudd fra Kap. 857 post 60 med 50% av kostnadene. Maksimal stønad kr 500 000. Vi viser til rundskriv Q-12/95 fra Barne- og familiedepartementet.

Graderte tilskudd gis i tillegg etter gjeldende regler.


RÅD OG VEILEDNING

Om tilskuddsordningene gis av kulturadministrasjonen i fylkeskommunene ved fylkesidrettskonsulentene, fylkesbiblioteksjefene, Statens Bibliotektilsyn og fylkeskonservatorene (verneverdig bebyggelse).

For tilskuddsordningen "Anlegg for friluftsliv i fjellet" gis informasjon av Den NorskeTuristforening.

Råd og veiledning kan også innhentes fra Kulturdepartementet, Idrettsavdelingen.

Med vennlig hilsen

Hans B. Skaset e.f.
ekspedisjonssjef
Odd-Roar Thorsen
byråsjef
Vedlegg:

  • Rundskriv fra KulturdepartementetRundskriv V-4/95. Tilskuddsordning til arkitektfaglig bistand ved forhåndsgodkjenning av planer for lokale kulturbygg.
  • Rundskriv SB-5/95 fra Statens Bibliotektilsyn dat. 12. mai 1995 om tilskudd til biblioteklokaler

Kopi:

Norges Idrettsforbund Friluftlivets Fellesorganisasjon (FRIFO) Friluftsrådenes Landsforbund Det Frivillige Skyttervesen Den Norske Turistforening Norges Velforbund Folkets Hus Landsforbund Noregs Ungdomslag Riksrevisjonen

Lagt inn 17 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN--redaksjonen