Bedre vilkår for nærkringkasting
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Brundtland III
Utgiver: Kulturdepartementet
Pressemelding | Dato: 23.03.1995 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Avd.direktør Roy Kristiansen, tlf. 22 34 80 04
Sperrefrist:Ingen
Pressemelding 28/95, 23.3.95
BEDRE VILKÅR FOR NÆRKRINGKASTING
Nærradioer og lokalfjernsynsstasjoner vil bli sikret bedre økonomisk driftsgrunnlag. Overetablering har ført til begrensete inntektsmuligheter for nærkringkastingen. Regjeringen vil derfor legge opp til færre og større konsesjonsområder, sa kulturminister Åse Kleveland på en pressekonferanse torsdag. Endringsforslagene vil bli satt fram i en stortingsmelding som vil bli fremmet fredag.Det er nå 379 nærradiokonsesjonærer og 103 lokal-TV- konsesjonærer, og undersøkelser viser at svært mange har store økonomiske problemer. Det vil nå bli lagt opp til en reduksjon i tallet på konsesjoner til kommersielle nærradioer og lokalfjernsynsstasjoner.
Konsesjonsområdene er i dag normalt begrenset til en kommune. Det vil bli foreslått at hvert konsesjonsområde som hovedregel skal ha minst 50 000 innbyggere. Om nød- vendig må konsesjonsområdene kunne omfatte mer enn ett fylke. Områdene vil bli fastsatt av Statens medieforvalt- ning etter samråd med Statens teleforvaltning og Norsk Nærradioforbund eller Norske Fjernsynsselskapers Landsforbund.
Konsesjonsperiodenes lengde blir som nå, fem år for nærradio og sju år for lokalfjernsyn. Det vil ikke bli tildelt nye konsesjoner i løpet av konsesjonsperioden.
For nærradioer vil det bli gitt to ulike typer konsesjoner, en for kommersiell allmennradio og en for ideelle nærradioer. Det vil normalt bare bli gitt en konsesjon til llmenradio i hvert konsesjonsområde.
Denne konsesjonæren vil disponere sendetiden mellom kl. 0600 og 1800. Resten av sendetiden vil ideelle nærradioer kunne bruke. I større områder med to frekvenser vil allmen- radioen disponere den ene og ideelle nærradioer denandre. I områder med mer enn to frekvenser vil det bli foretatt tilsvarende fordeling.Disse endringene er stort sett i tråd med nærradiobransjens egne ønsker.
For lokalfjernsyn vil det også bare bli tildelt en konsesjon i hvert område. Sammen med færre og større konsesjonsområder som vil gi et større reklamemarked, vil dette styrke det økonomiske grunnlaget for lokalfjernsyn.
Erfaringene har vist at det neppe er grunnlag for et levedyktig lokalfjernsyn basert i hovedsak på lokale programmer. Departementet mener derfor det bør etableres et effektivt opplegg for eksterne programleveranser som kan tilpasses lokal programproduksjon. Dette bør gjøres ved at lokalfjernsynsstasjonene samarbeider om felles innkjøp av programmer som så spres og redigeres lokalt. Det vil gjøre det mulig for lokalfjernsynstasjonene å ha fulldekkende fjernsynstilbud hver kveld.
Departementet avviser ikke et mulig samarbeid mellom NRK og lokal-TV-stasjonene. Ifølge NRKs planer skal enkelte lokal-TV-stasjoners senderanlegg kunne benyttes til spredning av sendingene på NRKs avlastningskanal. Det vil bli sendt lokale "vinduer" på 15-30 minutter en til to ganger pr. kveld i NRKs tilleggskanal.
Regjeringen er politisk forpliktet av et flertall i Stortinget til å håndheve TV2s enerett til riksdekkende sendinger over bakkenett.Departementet fastholder derfor det forbud som Stortinget tidligere har fastlagt mot samtidig og uendret videresending av kommersielle satellittkanaler.Flere lokalfjernsynsstasjoner bryter dette forbudet ved å videreformidle store deler av TVNorges sendinger.
Oppdatert 13 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen