Historisk arkiv

Bergen blir foreslått som europeisk kulturby

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Henning Gorholt, tlf. 22 34 78 10

Sperrefrist: Ingen
Pressemelding 14/95,10.02.1995

BERGEN BLIR FORESLÅTT SOM EUROPEISK KULTURBY

Selv om Norge har valgt å stå utenfor EU, er det viktig at vi deltar i det europeiske kultursamarbeidet og markerer vår tilhørighet i den europeiske kulturkrets, sier kulturminister Åse Kleveland. Derfor vil Regjeringen fremme en søknad til EUs kulturbyprogram.

Kleveland sier at valget mellom Trondheim og Bergen har vært vanskelig. Hun understreker at begge byer har presentert omfattende og interessante planer for kulturell utvikling i forbindelse med sine kulturby- søknader.

Hun ser det som positivt at våre to største byer utenfor hovedstaden legger så sterk vekt på den kulturelle dimensjon i sine utviklingsplaner.

Kulturminister Åse Kleveland sier at Regjeringen ut fra en samlet vurdering har valgt å gå inn for Bergen framfor Trondheim som kulturby-søker. Regjeringen vil foreslå for Stortinget at Bergen får tilsagn om statlig driftsstøtte på 36 mill. kroner. Bergen har søkt om dette beløpet til finansiering av byens driftsutgifter, som er beregnet til totalt 90 mill. kroner i kulturby-året. EU har satt frist 30. juni 1995 for å søke om status som europeisk kulturby år 2000 eller 2001.

Bergen kommune har lagt fram et bygge- og investerings- program på ca. 550 mill. kroner, med en rekke kultur- politisk interessante prosjekter. Planene omfatter bygg og anlegg der det kun tas sikte på tilskudd fra eksisterende statlige tilskuddsordninger. Hvis disse statlige tilskudd skulle utebli eller bli mindre enn forventet, er det fra Bergens side presisert at dette ikke vil bli forsøkt kompensert med direkte statsstøtte.

I likhet med Bergen har Trondheim lagt fram et omfattende bygge- og investeringsprogram. Trondheims planer er imidlertid ikke kommet så langt med hensyn til finansiell avklaring som de tilsvarende planer fra Bergen.

Regjeringen har ved sin avgjørelse lagt vekt på økonomiske vurderinger og på den eksisterende kulturelle infra-

struktur. Bergen har et godt utbygd nettverk av kultur- institusjoner og bred erfaring med større arrangementer. Bergen skulle dermed ha muligheter for en internasjonal markering som synes å være i tråd med kulturby-programmets siktemål.

Lagt inn 20 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen