Historisk arkiv

Handlingsplan for kunst og kultur i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kulturdepartementet
Kirke-, utdannings- og forsknings- departementet

Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 34 78 09 
Sperrefrist: Ingen 
Pressemelding 94/95, 13.10.1995

Handlingsplan fra Hernes og Kleveland

KUNST OG KULTUR I SKOLEN

Barn og unge skal i større grad få ta i bruk kunstneriske uttrykksformer. Mer egenaktivitet og opplevelse er viktige mål for tiltakene som foreslås i handlingsplanen for de estetiske fagene og kulturdimensjonen i grunnskolen. Statsrådene Gudmund Hernes og Åse Kleveland har tatt initativet til planen som ble presentert på en konferanse i Oslo fredag.

Styrket samarbeid mellom skolen, nærmiljøet og kunst- og kulturinstitusjonene står sentralt i planen. Utfordringen ligger i å utvikle nye samarbeidsformer, fellestiltak og formidlingsformer. Behovet er stort for en samlet innsats på tvers av sektorer og administrative nivåer. Kirke-, utdannings- og forsknings- departementet og Kulturdepartementet foreslår tiltak i kommuner, fylker og på nasjonalt nivå som skal bidra til en slik utvikling.

I de nye læreplaner som nå utarbeides blir skolens rolle som kulturformidler vektlagt. En rekke kulturtiltak for barn og unge i kommuner og fylker blir drevet både i og utenfor skolen. Nå blir det lagt opp til et mer forpliktende samarbeid mellom de ulike instansene.

Handlingsplanen er utarbeidet i nær kontakt med berørte miljøer. En referansegruppe som har bidratt til arbeidet, har hatt representanter fra utdanningskontorene, fylkeskulturetaten, riksinstitusjonene og andre rådgivende organer. Forskningsinstitusjonene Norsk senter for barneforskning og Ungforsk har bl.a. kartlagt tiltak og erfaringer fra samarbeid hittil mellom kultur- og skolesektoren.


Lagt inn 13 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen