Handlingsplan mot vold i bildemediene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Brundtland III
Utgiver: Kulturdepartementet
Pressemelding | Dato: 02.03.1995 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, tlf. 22 34 80 02
Sperrefrist: Ingen
Pressemelding 21/95, 2.3.95
HANDLINGSPLAN MOT VOLD I BILDEMEDIENE
Regjeringen tar et krafttak for å bekjempe den stadig økende volden i bildemediene. Ca. 60 tiltak inneholder handlingsplanen som ble presentert av statsrådeneÅse Kleveland, Grete Faremo og Grete Berget og statssekretær Astrid Søgnen på en pressekonferanse tirsdag.
Handlingsplanen blir iverksatt fra mars i år og skal gå over tre år. En rekke nye tiltak vil følge i løpet av perioden som en konsekvens av den mobilisering og nettverksbygging som preger første fase i planperioden. Nye tiltak vil også komme som en konsekvens av at lover og regler blir gjennomgått. Regjeringen vil i de årlige forslag til statsbudsjettet rapportere til Stortinget om de tiltak som er gjennomført og om de nye prosjekter som blir planlagt.Kulturdepartementet har opprettet et eget sekretariat som skal ta seg av oppfølging og samordning av de mange tiltakene.
Kulturminister Kleveland fastslo på pressekonferansen at vi ikke lenger kan akseptere den vold som direkte og indirekte rammer stadig flere av oss. I arbeidet for et tryggere samfunn gir Regjeringen kampen mot vold høy prioritet. Hun framholdt at det nå er påvist en klar sammenheng mellom voldsframstillinger i mediene og volden i samfunnet. Flere og grovere voldsskildringer kan være "ideskapende" for utsatte grupper. Det skaper frykt og usikkerhet og gjør oss mindre følsomme for vold i vårt nærmiljø, sa hun.
Tiden er nå kommet for en offensiv innsats mot medievolden, sa statsråd Kleveland. Hun understreket imidlertid at det ikke finnes noen enkle løsninger på dette samfunnsproblem, og at alle har et ansvar for å bidra.
Regjeringens handlingsplan mot vold i bildemediene er kommet i stand etter felles initiativ fra kulturminister Åse Kleveland og justisminister Grete Faremo. Kulturdepartmentet har hatt ansvar for utarbeidelsen, og Barne- og familiedepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet er trukket inn som viktige samarbeidspartnere. For 1995 har de fire departementene avsatt 6,6 mill. kroner til handlingsplanens ulike tiltak, hvorav 3,5 mill. kroner over Kulturdepartementets budsjett.
Handlingsplanen har barn og unge som prioritert målgruppe, og omfatter tiltak som tar sikte på å mobilisere til økt innsats, dessuten informative og holdningsskapende tiltak, styrket kontroll med film-, video- og fjernsyns-bransjen, vurdering av lovverket på medieområdet og tiltak for å styrke norsk forskning omkring medievold.
Handlingsplanen bygger på et aktivt samarbeid med de viktigste bransjeorganisasjonene og -institusjonene på området for bildemedier. Mange av disse har gitt klare signaler om medvirkning. Det blir også etablert en dialog med de fjernsynsselskaper som spesielt henvender seg til et norsk publikum.
Kulturminister Åse Kleveland understreket at en viktig forutsetning for å lykkes er mobilisering av seermakt og synliggjøring av de som er ansvarlig for å formidle medievold. Viktige samarbeidspartnere er Det norske filminstituttet, Statens filmtilsyn, Politihøgskolen, Barneombudet, statens filmutvalg og Forbrukerombudet. Dessuten deltar blant andre den Norske Dataforening, Norsk videogramforening, AOF, Handel og Kontor og Norske Kvinners Sanitetsforening.
Oppdatert 13 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen