Historisk arkiv

Kleveland om avtalen mellom TV2 og lokal-TV

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


Kontaktperson: Eksp.sjef Helge Sønneland, tlf. 22 34 80 02

Sperrefrist: Ingen
Pressemelding 65/95, 08.09.1995

KLEVELAND OM AVTALEN MELLOM TV2 OG LOKAL-TV

Kulturminister Åse Kleveland sier at departementet nå vil finlese avtalen om samarbeid som TV2 og lokal- fjernsynsstasjonene har inngått. Avtalen innebærer at TV2 oppretter en ny TV-kanal, med et såkalt programteppe som lokal-TV kan benytte i tillegg til sine egne sendinger.

Statsråd Kleveland sier det er klart at den foreslåtte løsningen må legges fram for Stortinget. Hun understreker at Regjeringen er opptatt av å sikre et godt grunnlag for drift av lokal-TV. Hun viser til at Regjeringen i Stortingsmeldingen om nærkringkasting skisserte en liknende modell som den nå foreslåtte for styrking av lokal-TV. Forutsetningen var da at konsesjon for en slik ny kanal skulle utlyses. Dette ville gi flere anledning til å søke.

Kulturministeren minner om at det var bred enighet i Stortinget om at utviklingen mot større eierkonsentrasjon er bekymringsfull.Det forslag som nå foreligger innebærer at landets største medieeiere uten konkurranse med andre, ville få enerett til formidling av kommersielt lokal-TV i Norge.

Statsråd Kleveland finner det oppsiktsvekkende at avtalen forutsetter en utsettelse på to år for sendestart av NRKs nye fjernsynskanal. Hun framhever den tverrpolitiske enighet i Stortinget om å styrke den ikke-kommersielle allmennkringkastingen i Norge.

Dersom NRK i tiden som kommer skal kunne videreutvikles som et sterkt og godt ikke-kommersielt alternativ til stadig flere satellittkanaler, må en ny kanal på lufta snarest mulig, sier statsråd Kleveland.

Kulturministeren sier det er beklagelig at TV2 har benyttet den rett til forhandlinger med lokal-TV som Stortinget gav selskapet, til et forsøk på å skjerme seg fra konkurransen fra ikke-kommersielle NRK.

Lagt inn 11 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen