Historisk arkiv

Kleveland om ytringsfriheten i Paris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kulturdepartementet
Kirke-, utdannings- og forsknings- departementet

Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 34 78 09
Pressemelding 98/95, 30.10.1995

Kleveland om ytringsfriheten i Paris

Forsvar av ytringsfriheten stod sentralt i kulturminister Åse Klevelands innlegg på UNESCOs generalkonferanse i Paris mandag. Hun uttrykte sterk støtte til UNESCOs innsats for å verne om ytringsfriheten og styrke frie og uavhengige medier.

- Vi kan ikke akseptere at fatwaen eller dødsdommen mot Salman Rushdie ikke er opphevet, at Wole Soyinka ikke kan få leve i frihet i sitt eget land, at Yasar Kemal nok en gang sitter på anklagebenken for sitt forfatterskap, og at stadig flere journalister risikerer livet i sitt arbeid, sa statsråd Kleveland.

- Fatwaen mot Rushdie krenker allment anerkjente menneskerettigheter og de mest grunnleggende normer for mellomfolkelig samkvem, sa Kleveland. Hun framholdt at Norge ønsker å involvere flest mulig land i arbeidet for Rushdies sak og mot fatwaen.

Kleveland understreket at kampen for ytringsfrihet også er en kamp mot polarisering. Fronten går ikke mellom muslimer og Vesten, den går tvers gjennom den muslimske verden, den går gjennom Vesten og gjennom oss selv, sa Kleveland og fastslo at UNESCO er et viktig forum for dialog og større toleranse.

Statsråd Kleveland tok opp hele FN-systemets innsats for å trygge verdensfreden, og slo fast at på denne bakgrunn er den norske regjering dypt skuffet over at to land i år har gjennomført nye atomprøvesprengninger.

Statsråd Kleveland viste til behovet for å stanse voldsutviklingen i samfunnet, og underholdningsindustriens stadig sterkere bruk av vold i sine produksjoner.

- Medievolden er et internasjonalt problem, og må bekjempes gjennom samarbeid over landegrensene, sa Kleveland. Hun viste til den norske regjeringens handlingsplan mot vold i bildemediene, og oppfordret UNESCOs medlemsland til å gå sammen om tiltak mot voldsutviklingen.


Lagt inn 30 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen