Historisk arkiv

Kultur- og naturarvkontor i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


Kontaktperson: Info.sjef Berit Griebenow, tlf. 22 34 78 09

Sperrefrist: Ingen
Pressemelding 54/95, 26.06.1995

KULTUR- OG NATURARVKONTOR I OSLO

UNESCO skal opprette et nordisk World Heritage-kontor i Oslo. Kulturminister Åse Kleveland skal tirsdag 27.juni undertegne avtalen om etableringen med UNESCOs generaldirektør Federico Mayor i Bergen.

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen har i samarbeid med UNESCO tatt initiativ for å få etablert det nordiske World Heritage-kontoret i Oslo. Hensikten er blant annet å få utviklet et ekspertnettverk som kan bidra aktivt i arbeidet med å sikre kultur- og naturarven på tvers av landegrenser. Norge og Norden vil dermed få en helt sentral plass i oppfølgingen av UNESCOs konvensjon fra 1972 om verdens kultur- og naturarv.

Ordførere og fageksperter fra de vel 100 byene på UNESCOs World Heritage- eller verdensarvliste er samlet til konferanse i Bergen 27.-30. juni. Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen vil delta på konferansen onsdag 28. juni.

Virkeområdet for det nye kontoret blir Norden, Baltikum og andre områder i Nord-Europa. I tillegg vil bistands- organisasjonene i alle de nordiske landene få tilbud om å bruke kontorets ekspertnett. UNESCO ønsker blant annet å rette opp den skjeve fordelingen mellom nord og sør når det gjelder steder som er representert på World Heritage- listen. Fra norsk side arbeides det i tillegg med kon- krete samarbeidsprosjekter mellom NORAD og Riksantikvaren for å få utviklet modeller for kulturminnevernets plass i norsk bistandsarbeid.

Kontoret blir etablert for en treårig prøveperiode, og finansieres av Miljøverndepartementet.

World Heritage-listen omfatter nå over 440 steder. Norge er representert med Røros, Bryggen i Bergen, stavkirken i Urnes og helle-ristningene i Alta.


Til red.

Pressen er velkommen til undertegningen av avtalen om etablering av World Heritage-kontoret i Oslo, tirsdag 27. juni, kl. 1930, i Kinasamlingen i Vestlandske Kunstindustrimuseum, Bergen.

Lagt inn 27 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen