Historisk arkiv

Kultursamarbeid mellom EU og EFTA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Arne Holen, tlf. 22 34 80 05

Sperrefrist: Etter statsråd 16.06.1995
Pressemelding 52/95, 16.06.1995

KULTURSAMARBEID MELLOM EU OG EFTA

Regjeringen ber om Stortingets samtykke til at Norge godkjenner en utvidelse av EØS-avtalen til også å omfatte kultursamarbeid. EØS-komiteen vedtok på et møte i Brussel 19. mai å utvide avtalen slik at den også gjelder EFTA-landenes deltakelse i EUs kulturprogrammer. Stortinget må ta stilling til stortingsproposisjonen om saken som ble fremmet fredag, innen seks måneder etter EØS-komiteens vedtak.

EUs kulturbudsjett for 1995 er på 18,9 millioner ECU, som tilsvarer ca. 160 mill. kroner. I forslag til nye kultur- programmmer i EU er det lagt inn en gradvis budsjett- økning til 54 mill. ECU for år 2000. Norges bidrag for 1996 er anslått til ca. 2 mill. kroner.

Kultur som samarbeidsområde i EU ble introdusert med Maastricht-traktatens artikkel 128. Det legges vekt på å bevare medlemslandenes kulturelle egenart og at landenes ulike kulturer får utfolde seg fritt og gis utviklings- muligheter. Medlemslandenes lovgivning på kulturområdet skal ikke harmoniseres.

Endringen i EØS-avtalen innebærer at Norge skal kunne delta i EUs kulturprogrammer. De har som formål å støtte kulturelle samarbeidsprosjekter mellom flere land, fremme kulturutveksling og samarbeid, og støtte prosjekter innenfor bl.a. litteraturformidling og kulturvern.

Lagt inn 23 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen