NRK omdannes til aksjeselskap - NRK2 opprettes
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Brundtland III
Utgiver: Kulturdepartementet
Pressemelding | Dato: 16.06.1995 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 34 78 09Regjeringen går inn for:
Sperrefrist: Etter statsråd 16.06.1995, kl. 1130
Pressemelding 49/95, 16.06.1995
NRK OMDANNES TIL AKSJESELSKAP -NRK2 OPPRETTES
NRK skal omdannes til et aksjeselskap, som skal opprette en ny fjernsynskanal, NRK2. Bakgrunnen for forslagene som regjeringen fremmet i statsråd fredag, er ønsket om å styrke NRKs posisjon i dagens medie- og konkurranse- situasjon. NRKs styre og administrative ledelse samt alle fagforeningene i NRK støtter forslaget. Forslagene er framsatt i en Odelstingsproposisjon og en Stortingsmelding som nå er oversendt Stortinget.Kulturminister Åse Kleveland sier at Regjeringen ser det som en overordnet mediepolitisk oppgave å sikre NRK best mulig rammevilkår med utvidet programtid, styrket økonomi og endret organisasjonsform. Aksjeselskapsformen vil gi NRK, som nå er en stiftelse, bedre driftsmuligheter og ryddigere ansvarsforhold. Staten vil være eier av NRK AS, og det vil sikre at viktige mediepolitiske beslutninger også i fremtiden blir underlagt politisk behandling og kontroll, sier Kleveland.
NRK I EN NY NORSK MEDIEVIRKELIGHET
Da NRK ble etablert som stiftelse i 1988, hadde NRK i realiteten monopol på å drive riksdekkende fjernsyn. I dag har NRK konkurranse fra et voksende antall kanaler.NRK må ha en organisasjonsform som er best mulig tilpasset dagens mediesituasjon og de utfordringer som den teknologiske utvikling innebærer.
Som aksjeselskap vil NRK lettere kunne opprette datterselskaper for å ivareta markedsrettet virksomhet. Nye inntektskilder i tillegg til lisensfinansieringen vil gjøre det mulig å styrke NRKs programtilbud,som også i fremtiden skal sikre seerne et reklamefritt alternativ.
NRK AS
Forslaget om omdanning av NRK fra stiftelse til aksjeselskap innebærer bl.a.:
- NRK organiseres som aksjeselskap regulert av aksjeloven med visse spesialbestemmelser nedfelt i kringkastingsloven. Staten skal eie alle aksjer i selskapet.
- NRKs plikt til å drive allmennkringkasting lovfestes som formålsparagraf for NRK AS.
- Spørsmålet om å etablere bedriftsforsamling avgjøres etter forhandlinger mellom de ansattes organisasjoner og NRK AS. Hvis det blir bedriftsforsamling, skal styret som nå ha sju medlemmer,hvorav to representanter for de ansatte. Hvis det ikke blir bedriftsforsamling, skal styret ha ni medlemmer, hvorav tre fra de ansatte.
- Kringkastingsjefen skal tilsettes av styret for seks år,med mulighet for ytterligere seks år.
NRK2-DEN NYE FJERNSYNSKANALEN
NRKs nye fjernsynskanal NRK2 er et viktig tiltak for å styrke allmennkringkastingen, og vil kunne bli en motvekt til det store antallet kommersielle kanaler. Programtilbudet i NRK2 skal være et supplement til dagens kanal. En forutsetning for å etablere NRK2 er nye inntekter NRK kan tilføres gjennom omdanning til aksjeselskap og en effektivisering av lisensinnkrevingen. NRK2 skal etableres uten lisensøkning.
NRK2 skal formidles via satellitt og vil i startfasen kunne nås av ca. 55 prosent av befolkningen. Det blir lagt vekt på at NRKs ledelse vurderer muligheter for å nå en vesentlig del av befolkningen med den nye kanalen innen rimelig tid.
EGET SENDERNETT-SELSKAP
Et sendernett-selskap foreslås opprettet av NRK AS og Telenor AS i fellsskap. Selskapet der NRK skal ha aksjemajoriteten,skal eie sendernettet for riksdekkende kringkasting i Norge. Selskapet skal betjene alle med konsesjon for å drive riksdekkende kringkasting med overførings- og senderkapasitet. Selskapet vil gi grunnlag for rasjonell drift, og vil kunne avlaste NRKs investeringsbudsjett. NRK ser det som avgjørende for etableringen av en tilleggskanal i NRK-Fjernsynet.
Lagt inn 23 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen