OL- design med overføringsverdi
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Brundtland III
Utgiver: Kulturdepartementet
Pressemelding | Dato: 19.01.1995 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Kontaktperson: Rådgiver Tarald Lundevall, tlf. 22 34 80 22
Sperrefrist: ingen
Pressemelding 8/95, 19.01.1995
OL- design med overføringsverdi
Det vellykkete designprogrammet for OL er et bevis på hvor viktig det er å inkludere den estetiske dimensjonen ved planlegging og gjennomføring av store prosjekter,sier kulturminister Åse Kleveland. Hun viser til en fersk rapport om erfaringene med designprogrammet utarbeidet for Kulturdepartementet av Petter T.Moshus, som var designsjef i LOOC.
OL demonstrerte at design er et viktig verktøy for å skape en helhetlig profil av et arrangement, en bedrift eller en nasjon, for å uttrykke kvalitet og kompetanse og gi et bilde av et arrangement lenge før det ser dagens lys, fastslår rapporten. Design kan også bidra til å bygge opp en felles identitet og motivasjon, utvikle konkurransedyktige produkter og markedsføre dem og bidra til bedre inntjening.
Statsråd Kleveland påpeker at selv om det er OL-anleggene som har stått sentralt i etterbruksdebatten, så utgjør den erfaring og kompetanse som ble skapt i den lange prosessen den største etterbrukskapitalen. Utfordringen nå i ettertid er å ta den i bruk. Rapporten om OL-design er et ledd i arbeidet med å dokumentere og ta vare på det som har overføringsverdi. Hun betegner OL-profilen som et fremragende eksempel på fruktbart samarbeid mellom designere og næringsliv.
Rapporten om OL-designprogrammet er en lærebok for hvordan dette kan følges opp i andre sammenhenger, sier statsråd Kleveland. Hun opplyser at det nå er
tatt initiativ til et samordnet grafisk designprogram for sentrale statlige publikasjoner. Jeg håper at en ny visuell profil for staten vil være klar fra neste årskifte, sier Kleveland.
Dansk Design Center har foretatt en faglig vurdering av OL-designprogrammet. Konklusjonen er at Lillehammer-OL gjennom designprogrammet fikk en klar identifikasjon og at Norge er blitt markert som en design-nasjon.
Spørreundersøkelser omtalt i rapporten viser at over 90 prosent av tidligere ansatte i LOOC mener at designprogrammet hadde stor betydning for OL-suksessen.De fleste mente også det bidro til å skape lagånd og fellesskap.
Hver tredje nordmann har kjøpt ett eller flere offisielle OL-produkter, viser en undersøkelse foretatt like etter OL. Hele 70 prosent oppga at design var en årsak til kjøpet. Salget av offisielle OL-produkter innbragte 188,7 mill.kroner i lisensavgifter til LOOC. Det opprinnelige budsjettet var på 20 mill. kroner.
LOOC inngikk lisensavtaler med 40 firmaer som hadde ansvaret for produktutvikling, markedsføring og salg av om lag 800 ulike produkter. Alle produkter måtte godkjennes av LOOC. En spørreundersøkelse blant produsentene viser at 60 prosent mener de ville solgt mye mindre med bare et OL-emblem og uten et helt designprogram. To av tre mente kvaliteten på produktene hadde blitt høyere på grunn av samarbeidet med designere innenfor et designprogram.
I rapporten blir en samlet norsk turistnæring tilrådet å ta i bruk elementene i designprogrammet i markedsføringen av turistlandet Norge. OL-regionen bør "viske ut" kommunegrensene og gi området, arenaene og kulturinstitusjonene et enhetlig visuelt preg med individualisering avledet
av OLs designprogram, heter det i rapporten. Det blir påpekt at selskapet Olympia design Lillehammer AS nå har de formelle rettigheter for bruk av OLs designprogram.
Lagt inn 20 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen