Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Fortsatt vekst på kultursektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet

P R E S S E M E L D I N G
Kulturdepartementet

Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 34 78 09
Sperrefrist: 04.10.1995, kl. 1000
Pressemelding 72/95, 04.10.1995

STATSBUDSJETTET 1996

Fortsatt vekst på kultursektoren

Veksten på 3 prosent på Kulturdepartementets budsjett viser at Regjeringen ønsker å videreføre kultur som en prioritert oppgave, sier kulturminister Åse Kleveland. Budsjettforslaget på 2860,1 mill. kroner har en økning på 83,8 mill. kroner i forhold til 1995.

Oppfølgingen av kulturmeldingen fortsetter og på hele kultursektoren blir formidlingsvirksomheten sterkt vektlagt, framholder Kleveland. Hun peker på at utbygging av kulturtilbud for barn og unge har høyeste prioritet. Etablering av Riksutstillinger som en selvstendig institusjon og en ny innkjøpsordning for faglitteratur spesielt beregnet på barn og unge er eksempler på dette.

Et viktig satsingsområde er fortsatt den estetiske utformingen av våre omgivelser, sier statsråd Kleveland. Regjeringen prioriterer for øvrig billedkunst og kunsthåndverk med en økning på vel 10 prosent, fordi disse områdene er svakere utbygd enn andre.

På mediesektoren framhever kulturminister Kleveland spesielt tiltak for å styrke allmennkringkastingen. Hun viser til forslagene om omorganisering av NRK til aksjeselskap og opprettelse av en ny fjernsynkanal i NRK, som nå ligger til behandling i Stortinget.

Regjeringens systematiske satsing på norsk filmproduksjon begynner nå å gi resultater, og den blir derfor videreført. Høyt prioritert er også kampen mot vold i bildemediene, sier Kleveland, og beskriver som særlig viktig tiltak som kan mobilisere en sterk opinion mot voldsutviklingen.


Lagt inn 4 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen