Historisk arkiv

- Pris- og tidspress uheldig for kvalitetsbygg, sier Kleveland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kulturdepartementet

Pressemelding 34/96, 31.05.1996

Pris- og tidspress uheldig for kvalitetsbygg, sier Kleveland

Kulturminister Åse Kleveland oppfordrer bygge- og anleggsbransjen til å legge mer vekt på arkitektonisk kvalitet. Konkurransen om lavest mulig anbudspris gir sammen med tidspresset dårlige betingelser for kvalitet, fastslo hun i sin tale på generalforsamlingen i Landsforeningen for bygg og anlegg i Oslo fredag.

- Jeg er bekymret over undersøkelser som viser at tiden fra et prosjekt defineres til det tas i bruk er halvert i løpet av de siste ti år, sa Kleveland. Timeforbruket til planlegging av større oppgaver er redusert 30-40 prosent siden 1988, og honorarene nær 50 prosent. Tidspresset gjør det vanskeligere å skape de byggverk som vi i ettertid kan være stolte av, både funksjonelt, teknisk og estetisk, sa statsråden.

Entreprenørene har en viktig oppgave når det gjelder å gi tid og rom for kvalitetsarbeid, understreket Kleveland. Arkitekter og konsulenter kan også påvirke framdriftsplaner, men overfor store og erfarne byggherrer er det først og fremst entreprenørene som har styrke nok til å argumentere for forsvarlige rammebetingelser, sa hun.

Kulturminister Kleveland pekte på at entreprenører, håndverkere og bygningsarbeidere bidrar sterkt til kvaliteten i omgivelsene gjennom sitt arbeid med materialer og utførelse. Bygninger fra noen tiår tilbake er i høyere grad preget av kvalitet i håndverksmessig utførelse og materialvalg. Senker vi kravene her, vil det ha en negativ virkning på utviklingen av fagene og vil kunne svekke stoltheten i hele bransjen, sa Kleveland og oppfordret til videre samarbeid for vakrere bygninger og anlegg i våre omgivelser.


Kontaktperson: Rådgiver Tarald Lundevall, tlf. 22 24 80 22


Lagt inn 31 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen