Historisk arkiv

EU-støtte til kulturprosjekter med norske deltakere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kulturdepartementet

Pressemelding 27/96, 10.05.1996

EU-støtte til kulturprosjekter med norske deltakere

Norge er deltaker i EUs kulturprogrammer gjennom EØS-avtalen, som fra 1. januar i år også omfatter kultursamarbeid. Dermed kan norske interesserte søke EU om støtte til samarbeids- prosjekter på kulturområdet. Det dreier seg om kulturprogrammet Kaleidoskop vedtatt i mars i år, samt kulturvernprogrammet Raphael og litteraturprogrammet Ariane som ventelig blir satt i verk i 1997. For i år har EU-kommisjonen lansert pilotprosjekter innenfor kulturvern og litteratur.

Kaleidoskop-programmet

Kaleidoskop skal gå over tre år og har et totalbudsjett på om lag 220 mill. kroner. Støtte vil bli gitt til europeiske samarbeidsprosjekter innen f.eks. teater, dans, musikk, billedkunst, arkitektur, fotografi, design, multimediekunst og brukskunst. Prosjekter kan få støtte på inntil 25 prosent av det totale budsjett og de må ha deltakere fra minst tre eller fire EU/EØS-land. Programmet vil også bli åpnet for deltakelse fra tredjeland, f.eks. fra øst- og sentral-Europa og Baltikum, men for 1996 er denne deltakelsen begrenset.

Søknaden må gi detaljer om budsjett og selve prosjektet. Vektlagt blir også kulturell og kunstnerisk kvalitet, etablering av varig samarbeid, at prosjektet er nyskapende, gir økt adgang til kulturen, har sosial og økonomisk betydning, og det må kunne evalueres. Prosjektene må starte i 1996, og søknadsfristen er 14. juni. Programmet lyses ut hvert år.

Kulturvern-prosjekter

I påvente av at det flerårige kulturvernprogrammet Raphael blir vedtatt, har EU-kommisjonen for 1996 lansert fire pilotprosjekter på kulturvernområdet. Det kan søkes om økonomisk støtte til europeiske samarbeidsprosjekter med følgende formål:

  • øke publikums adgang til kulturminner i museer
  • aktiviteter som bidrar til bevaring og økt bevissthet om europeiske kulturminner
  • bevaring og fremme av kulturgjenstander fra barokken og arkeologiske kulturminner
  • videreutdanning og utveksling av fagfolk på kulturvernområdet.

For å oppnå støtte må prosjektene omfatte minst tre partnere fra minst tre land, hvorav to EU-land. Søknadsfristene varierer fra 30. mai til 15. juni for de ulike pilotprosjektene.

Litteratur-Prosjekter

EU har for 1996 lansert to pilotprosjekter på litteraturområdet. Det kan søkes om støtte til litteraturfremmende samarbeidsprosjekter mellom minst fire EU/EØS-land og til oversettelse av skjønnlitteratur, drama og oppslagsverk. Det kan også søkes om stipend til videreutdan- ning av oversettere og andre som arbeider på litteraturområdet. Søknadsfristen er 30. juni.

Alle søknader skal sendes direkte til Kommisjonen i Brussel. Både Kulturdepartementet og Europakomminsjonens kontor i Oslo har søknadsskjemaer og kan gi nærmere opplysninger.


Kontaktperson:
Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09


Lagt inn 13 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen