Historisk arkiv

Lov skal hindre eierkonsentrasjon i mediene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kulturdepartementet

Pressemelding 39/96, 19.06.1996

Lov skal hindre eierkonsentrasjon i mediene

Kulturminister Kleveland varslet onsdag om tiltak Regjeringen vil sette iverk som oppfølging av eierskaps-utvalgets forslag framsatt i utredningen "Mangfold i media" i 1995.

Regjeringen vil i høst fremme forslag om en lov som skal motvirke monopoldannelser på medieområdet, nasjonalt og regionalt. Hensikten med loven er å sikre ytringsfriheten, reelle ytringsmuligheter og et allsidig medietilbud.

Den redaksjonelle uavhengigheten skal også styrkes ved at prinsippene i redaktørplakaten lovfestes.

I tråd med eierskapsutvalgets forslag vil Regjeringen lovfeste en plikt om at alle medievirksomheter som har en redaktør aktivt skal informere om eierforholdene i virksomheten.

De ulike tiltakene vil bli samlet i en egen medielov.

Statsråd Kleveland ser ikke for seg at loven om eierskap i mediene som nå foreslås skal få store konsekvenser for dagens eiersituasjon på medieområdet. Det er her først og fremst tale om å være ""føre var"i forhold til en internasjonal utvikling. Hun understreker også betydningen av en lovgivning som favner alle medier og som gir rom for en skjønnsmessig totalvurdering av de situasjoner som kan oppstå.

Lov om eierskap i mediene vil bli bygd over samme lest som konkurranseloven.

Et eget tilsynsorgan vil føre kontroll med konsentrasjon og mangfold på medieområdet. Tilsynsorganet vil få fullmakt til å gripe inn overfor oppkjøp som setter lovens formål i fare, og eventuelt nedlegge forbud mot oppkjøpet.

Lovforslaget vil gi tilsynsorganet mulighet til en viss bruk av skjønn i vurderingen av det enkelte oppkjøp. Kulturdepartementet vil i lovens premisser trekke opp hovedretningslinjer for hvordan loven skal fortolkes og følges. Det vil danne rammer for tilsynsorganets virksomhet. Klager på tilsynsorganets avgjørelser vil bli behandlet av en egen klagenemnd.

Loven vil gi hjemmel for å hindre gjensidig eierskap hos dominerende medieaktører. Slike selskaper skal i prinsippet ikke kunne ha eierandeler hos hverandre. Dette vil gjelde både for dagspresse og kringkasting.


Lagt inn 18 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen