Historisk arkiv

Mediebransjen bør selv opprettte medieombud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kulturdepartementet

Nr. 51/96, 14.08.1996

Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, tlf. 22 24 80 02

Mediebransjen bør selv opprettte medieombud

Norsk Presseforbund bør opprette en egen stilling sommedieombud, mener en arbeidsgruppe som har utredet spørsmålet forKulturdepartementet. Utredningen NOU 1996:12 "Medieombud" ble overlevert tilkulturminister Åse Kleveland onsdag. Arbeidsgruppen går også inn for at det nåværendePressens Faglige Utvalg (PFU) blir et medieetisk klageorgan for alle typer medier, ogat Klagenemnda for kringkastingsprogram nedlegges.

Arbeidsgruppen mener at medieombudet bør ha en meklerrolle mellom publikum og mediene i saker som gjelder personvernet. I medieetiske saker skal medieombudet ha en aktiv informasjonsrolle overfor medier og publikum. Medieombudet skal ikke uttale seg om generelle mediepolitiske saker. Arbeidsgruppen er delt i synet på lovforankring av medieombudet.

Stortinget bad for tre år siden Kulturdepartementet utrede spørsmålet om medieombud. Departementet oppnevnte i mai 1994 en arbeidsgruppe bestående av daværende forbrukerombud, nå lagdommer, Kjersti Graver, professor Anne-Lise Seip, Universitetet i Oslo og sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes som har vært leder av arbeidsgruppen.

Arbeidsgruppen mener at et medieombud vil styrke og synliggjøre det medieetiske arbeidet som gjøres i Norge. Det er arbeidsgruppens oppfatning at publikum i mange tilfeller ikke vet hvor de skal henvende seg med klage for å få en sak behandlet i forhold til det medieetiske regelverket.

Arbeidsgruppen mener det er viktig at det etableres et felles klage- og tilsynssystem for alle typer medier. To organer blir foreslått: Et medieombud som ivaretar meklingsfunksjonen og et klageorgan som i stor grad bør drives etter mønster av nåværende Pressens Faglige Utvalg. Klageorganet skal fatte avgjørelser i saker som gjelder personvernet etter Vær Varsom-plakaten, men det skal ikke behandle sakene før de har vært til behandling hos medieombudet.

Arbeidsgruppen har ikke vurdert innholdet i Vær Varsom-plakaten, som er den medieetiske normen mediene baserer sin virksomhet på. Arbeidsgruppen viser til at det er oppslutning om denne normen, og har lagt til grunn at både medieombudets og klageorganets virksomhet skal baseres på denne normen.

I arbeidsgruppen er det uenighet i spørsmålet om klageordningen skal forankres i lovgivning. Flertallet, som består av Kjersti Graver og Anne-Lise Seip, mener det er behov for en rammelov for å sikre at alle aktører blir forpliktet til å respektere avgjørelsene til et bransjestyrt klage- og tilsynssystem. Flertallet mener imidlertid at bransjen selv bør ha ansvaret for driften av medieombudet og klageorganet.

- Om bransjen ikke etablerer et tilfredsstillende klagesystem innen rimelig tid, kan en forvaltningsmodell være aktuell, skriver Kjersti Graver og Anne-Lise Seip i utredningen.

Helge Simonnes, som utgjør mindretallet, mener at enhver lovforankring vil rokke ved den selvstendige rollen mediene skal ha i forhold til myndighetene. Han mener at det medieetiske tilsynssystemet fullt ut må være basert på selvjustis. Han støtter tanken om et medieombud dersom det drives i regi av Norsk Presseforbund.

- Den lovgivende myndighet bør ikke ha rett til å påvirke medienes arbeid gjennom lovreguleringer, selv om det er tale om en "mild" lovutøvelse i form av en rammelov, understreker Helge Simonnes.

Løsningen som den norske arbeidsgruppen har landet på, skiller seg ut fra det medieetiske klage- og tilsynssystemet i både Sverige og Danmark. I Danmark er dette feltet regulert av en egen medieansvarslov, og det er opprettet en offentlig nemnd som skal vurdere om god presseskikk er fulgt.

Sverige har i lang tid hatt en egen presseombudsmann, men denne har kun ansvar for det som publiseres i trykt skrift. Presseombudsmannens virksomhet baseres i Sverige på prinsippet om pressens selvjustis. For etermediene finnes et eget offentlig tilsynsorgan.

Arbeidsgruppens medlemmer har følgende tlf.nr.:

  • sjefredaktør Helge Simonnes,tlf. 22 31 03 10
  • lagdommer Kjersti Graver, tlf. 22 03 52 00
  • professor Anne-Lise Seip, tlf. 67 53 40 39

Lagt inn 14 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen