Historisk arkiv

Tiltak mot vold i bildemediene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

85/96, 4 oktober 1996

Tiltak mot vold i bildemediene

Til videre arbeid knyttet til Regjeringens treårige handlingsplan mot vold i bildemediene blir det foreslått 3,5 mill kroner i 1997. Barn og unge er prioriterte målgrupper for tiltakene.

Som ledd i handlingsplanen blir det gjennomført en medie- og holdningskampanje. Andre tiltak som har fått støtte er film- og videoverksteder, teatervisninger om vold, forskning, undervisnings- og informasjonsmateriell og en rekke lokale kurs og konferanser.

Lovgivningen på området blir også gjennomgått. Departementet la sommeren 1996 fram et høringsnotat med forslag til endringer i lov om film og videogram og i straffeloven

§ 382. Det blir bl.a. foreslått at reglene om voldsskildringer i bildemediene blir gjort noe strengere, og at straffeloven § 382 skal gjelde i forhold til alle bildemedier. Det vil innebære at også dataspill og formidling av levende bilder fra databaser i Norge vil være omfattet av regelen. Det er videre foreslått å innføre rett til å klage over vedtak fra Statens filmtilsyn om fastsetting av aldersgrenser.

Statens filmtilsyn er i 1996 blitt omorganisert bl.a. for å styrke rådgivningsvirksomheten. Flere av de nye oppgavene har sammenheng med handlingsplanen mot vold i bilde- mediene.

Kontaktperson:Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, tlf. 22 24 80 02

Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen