Historisk arkiv

Tale ved offisiell åpning av Heidrunfeltet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


Kulturminister Åse Kleveland

Tale ved offisiell åpning av Heidrunfeltet

26. april 1996

Den offisielle åpningen av Heidrunfeltet er en stor begivenhet. For rettighets- haverne, for utbyggeren Conoco og for operatørselskapet Statoil. Og sist, men ikke minst for det norske samfunn.

Utviklingen av norsk olje- og gassindustri i løpet av de siste 25 år har betydd en radikal fornyelse av Norges økonomiske og industrielle grunnmur. Den har satt oss i stand til å videreutvikle velferden i vårt land til tross for økonomiske nedgangstider i store deler av verden. Olje-og gassutvinningen har gitt nytt liv og næringsgrunnlag til regioner i distriktsnorge. Like viktig er den økte kunnskap og kompetanse som olje- og gassutvinningen har medført. Den har kommet de fleste deler av det norske samfunn til gode. Det betyr at vi i Norge i dag er i stand til å planlegge og gjennom- føre prosjekt av en størrelse og kompleksitet som vi tidligere bare kunne drømme om. De vellykkede vinterleker på Lillehammer er ett eksempel på nettopp dette.

Vi lever i en tid hvor det i vårt land knytter seg stor interesse til det norske i forhold til det internasjonale. Da er det viktig å minne om at selve nøkkelen til det norsk oljeeventyret ligger i nasjonal kontroll med naturressursene på den ene side, og nært samarbeid med de aller fremste internasjonale aktører på den annen side. Således har våre naturressurser gitt oss tilgang til den ypperste fagkunnskap og erfaring som kan oppdrives. Verdien av denne stadig "fornybare kunnskapsressurs" kan ikke overvurderes.

Utbyggingen av Heidrunfeltet er en manifestasjon av et slikt samarbeid. Conoco har hatt operatøransvar i utbyggingsfasen, mens Statoil tok over ved produksjonsstart.

Den modell som bygger på samspillet mellom nasjonal styring og internasjonale allianser, har tradisjoner tilbake til utbyggingen av norsk vannkraft ved begynnelsen av århundre. Olje-og gassutvinningen innebar derfor ikke noe radikalt nytt, men tilførte en ny dimensjon og vitalitet til vår industrikultur. For er det noe vi har tradisjoner og kompetanse til i dette landet, så er det å legge i rør. Dagens oljearbeidere og ingeniører viderefører derfor en gammel og stolt tradisjon.

Regjeringens hovedmål i olje- og gasspolitikken er verdiskapning, velferd og sysselsetting. Også i den sammenheng representerer åpningen av Heidrunfeltet noe nytt. Koblingen til metanolfabrikken på Tjeldbergodden innebærer et nytt skritt mot større integrasjon av virksomheten offshore og onshore. I tillegg vil det bli produsert luftgass og LNG på samme sted.

Denne utvikling fremstår som spesielt interessant på et tidspunkt hvor spørsmålet om etablering av gasskraftverk i Norge står øverst på den politiske dagsorden.

Ett er sikkert: Hvis vi ikke de nærmeste år lykkes med å bygge ut konkurranse- dyktig virksomhet basert på videreforedling av våre rike naturressurser, da svikter vi de kommende generasjoner. Det manglende samsvar mellom bearbeidelsesgraden på det vi skaper og det vi produserer kan ikke fortsette. Selvsagt skal dette skje innenfor rammene av målsetningen om å forene rollen som stor energiprodusent med å være et foregangsland i miljøspørsmål. Det er en kombinasjon som er helt mulig.

Det samspill mellom industriell virksomhet offshore og onshore som etableres mellom virksomheten på Heidrunfeltet og Tjeldbergodden, er et av mange tegn på at olje- og gassvirksomheten i Norge er i ferd med å "bli voksen".

Det er mitt håp at aktiviteten knyttet til Heidrun-frelste vil stimulere til ytterligere industrireisning i regionen. Det ser lovende ut. Ikke mindre enn 2/3 av de eksterne driftsavtaler som er inngått har tilfalt bedrifter i Midt Norge. Dette har bl.a. vært muliggjort ved at Statoil har bidratt til samarbeid mellom mange bedrifter som hver for seg er små.

Denne "knoppskyting" er helt i Heidruns ånd. Den norrøne skapelseshistorien forteller at først ble jord og himmel skapt. Deretter så geita Heidrun dagens lys. Hun sto på Valhalls tak og spiste av treet Lærads (kunnskapens) grener. Fra hennes jur flommet det mjød som gav næring til alt det nye livet.

Liksom mytologiens Heidrun omsatte lærdom til skapende kraft og liv skal vår tids Heidrun av stål og betong gi rik næring til land, folk og eiere.

Alle dere som har deltatt i etableringen av installasjonene på Heidrun, og alle de som nå er engasjert i produksjonen legger hver dag grunnlaget for skoler, barne- hager, helsevesen, ja også for mulighetene til å utvikle kulturen i Norge. Kort sagt, dere er helt avgjørende for det norske folks velferd, og for Norges mulighet til å spille en rolle i det internasjonale samfunn.

Jeg vil takke Conoco for deres innsats i utbyggingsfasen. Likeledes vil jeg takke samarbeidspartnerne for deres støtte og de bedrifter som har levert varer og tjenester til denne svært avanserte installasjonen.

Sist, men ikke minst vil jeg gratulere Statoil med operatøransvaret for nok et sentralt felt på norsk sokkel. Statoil, som spiller en nøkkelrolle i norsk energipolitikk, har fra 15. runde konkurrert om tildeling av utvinningstillatelser på like vilkår med andre selskaper. Selskapet har imidlertid vist at de er i stand til å hevde seg i konkurranse med de fremste internasjonale selskapene, her hjemme, så vel som i andre deler av verden. Det har de all grunn til å være stolte av. Idet jeg ønsker eierne hell og lykke til med driften og utviklingen av Heidrun, erklærer jeg Heidrunfeltet for åpnet.


Lagt inn 7 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen