Historisk arkiv

Alle elever og lærere skal bli edb-brukere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 077-95, 30 august 1995

Handlingsplan for informasjonsteknologi i utdanningen:

Alle elever og lærere skal bli edb-brukere

  • Forholdene må legges til rette for at alle skoler kan knyttes opp mot internasjonale datanett
  • IT må inn med full tyngde i lærerutdanningen
  • IT skal inn som hjelpemiddel på alle nivåer i utdanningen, i alle fag og emner hvor det er naturlig
  • Norske elever må lære å beherske bruken av de nye tekniske hjelpemidlene, minst på linje med elever i andre land

Dette er hovedpunkter i en linkdoc014005-991110#docny handlingsplan for informasjonsteknologi (IT) i utdanningen, som ble lagt fram av kirke-, utdannings- og forskningsminister Gudmund Herneslinkdoc014005-070023#docSkedsmo videregående skole onsdag 30. august. Planen omfatter hele utdanningssektoren fra grunnskole til universitet og skal gjelde for årene 1996-99. IT-planen er en oppfølging av St.meld. nr. 24 (1993-94) Om IT i utdanningen. Til grunn for planen ligger også en omfattende undersøkelse om bruk av edb i skolen utført av Statistisk Sentralbyrå.

- IT-planen markerer en omfattende og systematisk satsing på informasjonsteknologi i norsk utdanning, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Gudmund Hernes. - Vi ser nå hvordan andre land målbevisst satser på å introdusere IT i utdanning og opplæring. Norske elever, lærlinger og studenter må ikke komme i den situasjonen at de står svakere i kunnskaper og ferdigheter enn elever fra andre land, sier Hernes.

I planen blir det lagt vekt på at forholdene må legges til rette for at alle skoler og utdanningsinstitusjoner kan knyttes opp mot og gjøre bruk av internasjonale datanett. Departementet ser positivt på tilbud om at skoler kan kobles opp mot datanettene på en rimelig og effektiv måte og med gode ordninger for brukerstøtte. Et slikt tilbud vil komme fra bl.a. Telenor.

IT må bli et sentralt element i grunn-, etter- og videreutdanning for lærere, og det må satses sterkere på bruk av og opplæring i IT ved lærerutdanningsinstitusjonene.

IT i lærerutdanningen skal styrkes i løpet av planperioden.

Forholdene må også legges til rette for at norsk og nordisk informasjon gjøres tilgjengelig på datanettene. Det er viktig for Norge som kulturnasjon at vi er synlige på de internasjonale datanettene.

Kunnskapene om bruk av IT i utdanningssituasjonene må utvikles og spres. IT må inn som et naturlig hjelpemiddel i mange fag og emner og vi må lære mer om hvordan IT kan utnyttes som hjelpemiddel. Generelt vet vi for lite om hvordan IT kan utnyttes i undervisningen.

Utdanningssektorens formidling og utvikling av IT-kunnskaper på alle nivåer må styrkes. Uten en betydelig innsats for opplæring i bruk av IT i skolen, står vi i fare for å få et A-lag og et

B-lag blant elevene - de som behersker den nye teknologien og de som ikke gjør det. Dersom skolen ikke følger opp, vil A-lag-elevene få disse kunnskapene gjennom at bevisste foreldre satser. Dette vil være i strid med målsettinger om likeverd og likestilling.

Norsk industri og næringsliv er avhengig av å kunne rekruttere kandidater som behersker informasjonsteknologien. Manglende IT-satsing i utdanningssektoren vil kunne ha negative konsekvenser for norske elever på arbeidsmarkedet og for norsk nærlingslivs konkurranseevne.

Regjeringen vil ta stilling til omfang og tempo i IT-satsingen gjennom de årlige budsjetter.

Det er skoleeiers ansvar å skaffe det nødvendige tekniske utstyret. Staten vil legge forholdene til rette for riktig bruk av utstyret.

Statistisk Sentralbyrås undersøkelse:

Resultatene av SSB's undersøkelse er vedlegg til IT-planen. Denne viser bl.a. at gutter er langt mer interessert i edb enn jenter. Gutter som disponerer PC hjemme bruker denne langt mer enn jentene. Det gjelder på alle utdanningstrinn. I hjem hvor en av foreldrene har høyere utdanning er det langt flere som disponerer PC enn i hjem hvor foreldrene bare har grunnskole.

PC-tettheten (antall elever pr. datamaskin) i videregående utdanning er meget god, ca. 8 elever pr. moderne PC. PC-tettheten i grunnskolen er betydelig forbedret fra tidligere, men mye av det nye utstyret er innkjøpt til bruk for skolenes administrasjoner og dermed ikke tilgjengelig for elevene.

Det er betydelige regionale forskjeller, men forskjellene er mindre i videregående utdanning enn på barnetrinnet. Oslo/Akershus har dårligst PC-tetthet mens Nord-Norge og Vestlandet har den beste. Landkommunene har langt bedre PC-tetthet enn bykommunene. Skoler med få elever er bedre stilt enn skoler med mange elever.

Lærere på alle trinn og av begge kjønn er generelt interessert i data og ønsker å bli personlige brukere. En overraskende stor del av lærerne karakteriserer seg selv som personlige brukere av edb, i videregående utdanning 60-75 prosent, i ungdomsskolen 35-70 prosent og på barnetrinnet 30-65 prosent, med tydelige forskjeller i kjønn og alder.

Fra 30. august 1995 er IT-planen tilgjengelig på Internet, adresse linkpage90000#page_blankhttp://odin.dep.no/kuf (under linkdoc014005-991145#docpublikasjoner) eller Gopher://gopher.bbb.no:72 (Word 2.0 format) Den vil også være tilgjengelig på Bergen By Byte, filområde 6000.


Lagt inn 30 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen