Historisk arkiv

"Arkitektur og omgivelser" som valgfag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 065-95 20. juli

"Arkitektur og omgivelser" som valgfag

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har for første gang fastsatt en læreplan for arkitektur og omgivelser. Læreplanen skal benyttes i et nasjonalt valgfag i videregående skole basert på to timer undervisning pr. uke. Faget kan velges av elever både i allmennfaglige og yrkesfaglige studieretninger. Alle videregående skoler i landet mottar denne læreplanen som kan tas i bruk allerede fra i høst.

- Det nye valgfaget har til hensikt å gi elevene kulturell og samfunnsmessig innsikt og forståelse, sier statssekretær Astrid Søgnen. Læreplanen skal bidra til å fremme elevenes forståelse for estetiske verdier og interesse for hvordan vi tilrettelegger våre fysiske menneskeskapte omgivelser. Søgnen mener det er viktig at elevene får mulighet til å velge estetiske fag. - Et slikt fag kan være et kreativt pusterom for elevene i det daglige skolestrevet, sier Søgnen..

Læreplanen "Arkitektur og omgivelser" gir store muligheter for lokal vinkling. I løpet av skoleåret skal elevene gjennomføre ett eller flere prosjekter der lærer og elever kan vektlegge tema knyttet til lokalmiljøet. Samtidig er det viktig å se lokalmiljøet i en større sammenheng.

For å gi elevene et fullstendig bilde, legger læreplanen vekt på at politikk, historie, begivenheter og kulturstrømninger i og utenfor vårt land blir en viktig del av opplæringen.

Det faglige innholdet i læreplanen er utviklet av bl.a. Norsk Form, Steinerskolen i Bærum og Riksantikvaren.

Lagt inn 20 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen