Historisk arkiv

"Desk Top Publishing" som valgfag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 066-95 20. juli

"Desk Top Publishing" som valgfag

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet vil i løpet av høsten fastsette en læreplan for enkel formgivning på datamaskin - Desk Top Publishing. Læreplanen skal benyttes i et nasjonalt valgfag i videregående skole basert på to timer opplæring pr. uke. Valgfaget er først og fremst knyttet til grunnkurs i formgivningsfag og er spesielt beregnet på elever som planlegger å gå videre i grafiske fag. Men faget kan også tilbys andre elevgrupper på alle studieretninger.

- Hovedmålsettingen med valgfaget er å gi elevene basiskunnskaper om bruk av datamaskiner som verktøy til enkel grafisk formgivning, sier statssekretær Astrid Søgnen. - Den nye læreplanen vil gi elevene større valgmuligheter innenfor de estetiske fagene og være et viktig supplement til de øvrige tilbudene under Reform 94, sier Søgnen.

Opplæringen i Desk Top Publishing skal gi elevene kunnskaper om de skapende og de produksjonsmessige sidene ved bruk av moderne informasjonsteknologi innenfor området visuell kommunikasjon. Læreplanen legget vekt på å kombinere teoretiske kunnskaper med praktiske ferdigheter. Elevene vil få innføring i fagets historie og etiske normer og regler for informasjonsprodukter.

Det faglige innholdet i den nye læreplanen er utviklet av bl.a. Norsk Grafisk Forbund, Grafiske bedrifters landsforening og Norske avisers landsforening.

Lagt inn 20 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen