Historisk arkiv

Opprettelse av Norsk senter for internasjonale studier (NOSIS)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 080-95, 14. september 1995

Opprettelse av Norsk senter for internasjonale studier (NOSIS)

Regjeringen går inn for at det etableres en offentlig stiftelse kalt "Norsk senter for internasjonale studier (NOSIS)". Stiftelsen får til oppgave å knytte sammen utenrikspolitiske forskningsmiljøer i Oslo-regionen uten at de enkelte institusjoner mister sin identitet.

NOSIS vil omfatte Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Institutt for fredsforskning (PRIO), Europaprogrammet, Fridtjof Nansens Institutt (FNI) og Senter for internasjonal klima- og energipolitisk forskning (CICERO). Dette forslaget vil legges frem for Stortinget i forbindelse med Statsbudsjettet for 1996.

NOSIS skal fremme det faglige samarbeidet mellom de tilknyttede miljøer. Dette skal skje på grunnlag av basisbevilgningene fra KUF og andre sentrale brukerdepartementer. Samtlige basisbevilgninger fra departementene til NOSIS-tilknyttede forskningsmiljøer vil kanaliseres gjennom denne paraplyorganisasjonen. NOSIS skal ikke drive egen forskning, men sørge for koordineringen av faglige fellesprosjekter blant de tilknyttede miljøer.

Bortsett fra Fridtjof Nansens Institutt, er det et mål at de NOSIS-tilknyttede forskningsmiljøer samlokaliseres raskest mulig, fortrinnsvis i nærheten av Universitetet i Oslo. NOSIS vil få ansvaret for de administrative fellestjenester i en samlokalisert enhet.

Forslag om tettere integrering av utenrikspolitiske forskningsmiljøer i Oslo-regionen har vært fremmet i flere utredninger siden 1982. Regjeringens forslag er en oppfølging av den siste forskningsmeldingen, og bygger på tilrådninger fra to utvalg nedsatt av Norges forskningsråd og rådets senere anbefaling.

NOSIS vil utgjøre en juridisk enhet med eget styre, råd og administrasjon.

Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) foreslås omdannet fra statsinstitusjon til stiftelse, blant annet for å sikre mest mulig likeverdige rammevilkår innenfor NOSIS-strukturen. De øvrige NOSIS-tilknyttede forskningsmiljøer er organisert som stiftelser i dag. Alle ansatte i NUPI vil bli tilbudt jobb i stiftelsen og omdanningen vil skje i nært samarbeid med de NUPI-ansatte og deres organisasjoner.


Kontaktpersoner:
ekspedisjonssjef Tore Olsen, tlf. 22 34 74 60
rådgiver Tore Li, tlf. 22 34 75 85
Lagt inn 27 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen