Historisk arkiv

Reform 94: Oppfølgingstjenesten fungerer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 057-95 28. juni

Reform 94:
Oppfølgingstjenesten fungerer

Av 52 510 elever med opplæringsrett som startet i videregående skole høsten 1994, er det pr.

1. juni i år bare 940 personer som ikke er i opplæring eller arbeid. Disse er under aktiv oppfølging av de fylkeskommunale oppfølgingstjenestene. 1 839 elever har tatt i mot tilbud om opplæring eller arbeid gjennom oppfølgingstjenesten. Videre har oppfølgingstjenesten kontaktet 2 710 ungdommer med opplæringsrett som ikke har søkt eller møtt til tilbud i eget fylke - og fått konstatert at disse får opplæring i et annet fylke, går på folkehøgskole, er i utlandet eller har fast arbeid. Det er fullt mulig å vente ett år etter avsluttet grunnskole før opplæringsretten trer i kraft.

310 ungdommer med rett til videregående opplæring ønsker ikke tilbud om opplæring eller arbeid, mens bare 35 ungdommer med opplæringsrett er ukjent eller ikke oppsporet.

- Dette er gledelige og oppsiktsvekkende tall, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Gudmund Hernes. - Jeg er imponert over det arbeidet fylkeskommunenes oppfølgingstjeneste har gjort så langt. Aldri tidligere har vi hatt en slik oversikt over et årskull. Dette er en konsekvens av Reform 94 og retten til videregående opplæring. Det beste er selvsagt at de få som velger å avbryte det grunnkurset de startet i, veiledes over i et annet grunnkurs, eventuelt til en kombinasjon av skole og praksisplass. Det er slik oppfølgingstjensten skal fungere, sier Hernes.

Under Reform 94 har fylkeskommunene en lovfestet plikt til å ha en oppfølgingstjeneste for ungdom mellom 16 og 19 år som ikke har fast arbeid, ikke har søkt eller tatt imot en opplæringsplass eller som slutter utdanningen midt i skoleåret.

Lagt inn 20 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen