Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Forskning: Økte bevilgninger til grunnforskning og internasjonalt forskningssamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

P R E S S E M E L D I N G
Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet

Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 082/10-95, 4. oktober 1995

STATSBUDSJETTET 1996

Forskning:
Økte bevilgninger til grunnforskning og internasjonalt forskningssamarbeid

I forslaget til statsbudsjett for 1996 er de samlede bevilgningene til forskning på om lag 9 090 millioner kroner. Dette er en nominell vekst på 5,9 prosent fra 1995. Mer enn 40 prosent av de totale offentlige bevilgningene til forskning går over KUF’s budsjett. Vel tre fjerdedeler av disse midlene overføres gjennom de ordinære bevilgningene til universiteter og høgskoler.

Midlene til særskilte forskningsformål på KUF’s budsjett omfatter bevilgninger til forskningsformål og administrasjon i Norges forskningsråd, til internasjonalt forskningssamarbeid og tilskudd til en del forskningsinstitutter.

Budsjettforslaget innebærer en styrking av grunnforskningen. Innenfor disse midlene prioriteres tungt vitenskapelig utstyr gjennom Norges forskningsråd. Videre innebærer forslaget en økning av kontingentmidler til EU’s rammeprogram for forskning. Det blir foreslått en omorganisering av de sosialpolitiske og utenrikspolitiske instituttene i Oslo-regionen.

Bevilgningen til forskningsformål i Norges forskningsråd er foreslått til 589,9 millioner kroner, dvs. en nominell økning på 10,4 prosent fra 1995. Til internasjonalt forskningssamarbeid blir det foreslått bevilget 344,6 millioner kroner. Det er en økning på 11,1 prosent i forhold til 1995.

Tungt vitenskapelig utstyr prioriteres

Grunnforskning innen naturvitenskap, teknologi og medisin er ofte basert på bruk av avansert vitenskapelig utstyr. Økningen i de faglige bevilgningene til Norges forskningsråd vil derfor gå til tungt vitenskapelig utstyr. Samlet sett vil bevilgningene til dette formål utgjøre om lag 35 millioner kroner. Forskningsrådet skal i samråd med universitetene arbeide videre med en strategi for investeringene i tungt vitenskapelig utstyr.

EU’s rammeprogrammer for forskning og teknologisk utvikling

Gjennom EØS-avtalen deltar Norge i EU’s rammeprogrammer for forskning og teknologisk utvikling på linje med EU-landene. EU’s fjerde rammeprogram gjelder for årene 1994-98. Samtidig vil enkelte av prosjektene fra det tredje rammeprogrammet fortsatt gjelde i flere år framover. Ved utgangen av 1994 deltok Norge i vel 400 prosjekter.

Norges deltakelse i rammeprogrammene finansieres ved innbetaling av kontingent i henhold til EØS-avtalen. Norske deltakere får støtte fra rammeprogrammets budsjett. Kontingentmidlene bevilges i hovedsak over KUF’s budsjett, men omfatter flere departementers faglige ansvar. For 1996 er det foreslått en bevilgning på 272 millioner kroner. Dette inkluderer en bevilgning på 11,8 millioner kroner over Miljøverndepartementets budsjett. Om lag 237 millioner kroner går til kontingenten for deltakelse i fjerde rammeprogram, mens om lag 35 millioner går til avviklingen av tredje rammeprogram.

De sosialpolitiske og utenrikspolitiske instituttene omorganiseres

I KUF’s budsjett for 1996 blir det lagt fram forslag om at de fire forskningsinstitusjonene Institutt for sosialforskning (INAS), Norsk gerontologisk institutt (NGI), Barnevernets utviklingssenter (BVU) og Program for ungdomsforskning (UNGFORSK) slås sammen til ett institutt. Det tas sikte på å gjennomføre sammenslåingen i 1996. Det nye instituttet vil bli organisert som et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter.

Det blir videre foreslått å etablere en offentlig stiftelse kalt «Norsk senter for internasjonale studier (NOSIS)». Stiftelsen får i oppgave å knytte sammen utenrikspolitiske forskningsmiljøer i Oslo-regionen uten at de enkelte institusjoner mister sin identitet. NOSIS vil omfatte Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Institutt for fredsforskning (PRIO), Europaprogrammet, Fridtjof Nansens Institutt (FNI) og Senter for internasjonal klima- og energipolitisk forskning (CICERO). Det foreslås at NUPI bli omgjort fra statsinstitusjon til stiftelse.


Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Tore Olsen, tlf. 22347460, priv. 22524299
Avdelingsdirektør Grete Ek Ulland, tlf. 22347462, priv. 22502937
Underdirektør Kari Balke Øiseth, tlf. 22347463, priv. 67543883
Lagt inn 4 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen