Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Statsråd Gudmund Hernes: Satser på utdanningsreformene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

P R E S S E M E L D I N G
Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet

Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 082/2-95, 4. oktober 1995

STATSBUDSJETTET 1996

Statsråd Gudmund Hernes:

Satser på utdanningsreformene

Statsråd Gudmund Hernes: Satser på utdanningsreformene
  • Budsjettforslaget legger opp til en videreføring av den høye aktiviteten på KUF's område, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Gudmund Hernes. Særlig prioriteres forberedelse og gjennomføring av reformene på utdanningssektoren - grunnskolereformen og Reform 94 i videregående opplæring.
  • Budsjettet til grunnskolen øker med over 16 prosent. Det er lagt inn et eget tilskudd til investeringer i skolebygg for kommuner som får merutgifter ved å ta 6-åringene inn i skolens lokaler. Etterutdanning i forbindelse med grunnskolereformen er høyt prioritert, og det er satt av 50 millioner til dette. Det gis rom for 4 000 nye plasser innenfor skolefritidsordningene i 1996.
  • Regjeringens satsing på Reform 94 har gitt gode resultater til nå, bl.a. har det vært en markert økning i antall elever som velger yrkesfaglige studieretninger. Den store utfordringen i 1996 blir å skaffe lærlingplasser til alle disse. I budsjettet blir det bl.a. foreslått å innføre et nytt tilskudd til drift av opplæringskontorer for å gjøre flere bedrifter i stand til å ta imot lærlinger.
  • Reform 94 har medført en betydelig bedring i læreboksituasjonen. For yrkesfag vil lærebokdekningen bli best i Norden. Budsjettforslaget tar sikte på å videreføre bevilgningen på et høyt nivå for å dekke behovet for utvikling og nyutgivelse av lærebøker.
  • IT-planen for norsk utdanning skal følges opp og det vil bli utarbeidet en detaljert årsplan for gjennomføringen av konkrete tiltak og prosjekter. Til sammen 33 millioner er satt av til oppfølging av planen i 1996.
  • I voksenopplæringen rettes oppmerksomheten i økende grad mot kompetanseoppbygging og tilrettelegging av opplæringen ut fra voksnes spesielle behov. Nyskaping og utviklingsarbeid prioriteres, og det er en markert økning i budsjettet til dette formål.
  • Høsten 1996 vil det være ca. 169 000 studenter ved universiteter og høgskoler. Det legges opp til fortsatt høy opptakskapasitet. Hovedtyngden av studieplassene som ble opprettet i 1995 videreføres i 96-budsjettet. Som en følge av det store antallet studenter blir det opprettet 523 nye stillinger ved universiteter og høgskoler. Nye bygg i universitets- og høgskolesektoren er fortsatt høyt prioritert.
  • Studenter under kvoteprogrammet fra u-land og Øst-Europa vil få støtte til hjemreiser under studietiden i Norge. Det satses fortsatt på studentbarnehager og studentboliger.
  • Den sterke satsingen på internasjonalt forsknings- og utdanningssamarbeid videreføres og følges opp med fortsatt deltakelse i EU's 4. rammeprogram for forskning og i utdanningsprogrammene SOKRATES og LEONARDO.
  • Budsjettet for Den norske kirke får en påplussing på 12,4 prosent. Dette har først og fremst sammenheng med gjenreisning av av Erkebispegården i Trondheim og restaureringsarbeider ved Nidaros Domkirke. Arbeidet skal være ferdig til byjubileet i 1997.

Lagt inn 4 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen