Historisk arkiv

Større andel av søkerne får studieplass - lavere poenggrenser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 068-95, 26. juli 1995

Hovedopptaket til høgskolene:
Større andel av søkerne får studieplass - lavere poenggrenser

I hovedopptaket til høgskolesektoren har 39 232 søkere fått tilbud om studieplass. Over halvparten av disse har fått tilbud om det studiet de har prioritert høyest. Det er registrert 59 075 kvalifiserte søkere til høgskolene og 66,4 prosent av disse har fått et studietilbud.

Det er langt færre kvalifiserte søkere uten studietilbud i år enn det var i fjor. 19 843 kvalifiserte søkere har foreløpig ikke fått noe tilbud i høgskolesektoren, men mange av disse kan ha fått tilbud om plass ved universiteter eller vitenskapelige høgskoler. Etter avsluttet opptak i fjor var det 23 100 kvalifiserte søkere som ikke hadde fått noe studietilbud i høgskolesektoren.

- Jeg er glad for at langt færre står uten studieplass enn på tilsvarende tidspunkt i fjor, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Gudmund Hernes. - Årets opptak er ennå ikke avsluttet og jeg venter at tallet på søkere uten tilbud vil gå ytterligere ned utover sommeren, sier Hernes.

En oversikt fra Samordnet opptak tyder på at de endelige poenggrensene til de fleste høgskolestudiene vil bli lavere enn i fjor. Det er imidlertid stor variasjon i poenggrensene. Det er vanskelig å komme inn på f.eks. journalist- og fysioterapistudiet, mens det fortsatt er ledige plasser til ingeniørutdanningene. Det er også stort sett høyere poenggrenser ved høgskolestudier i de største byene enn i resten av landet.

Samordningen av opptaket på høgskolesektoren betyr bl.a. at søkerne kun får ett studietilbud - på det høyest prioriterte ønsket hvor de har nok poeng til å komme inn. Søkerne har i år fylt ut ett søknadsskjema med inntil 15 forskjellige studietilbud i prioritert rekkefølge. Det er ca. 550 forskjellige høgskolestudier å velge mellom.

Tilbudene om studieplass etter hovedopptaket er nå sendt ut. Svarfristen er 1. august. Det er opprettet en telefonjeneste for søkerinformasjon. Denne "søkofonen" er oppdatert med alle individuelle resultater av opptaket så langt - tilbud, varaplass, poenggrenser, studiestart m.m. I løpet av en dag (25. juli) ble det registrert 25 000 betjente samtaler på søkofonen. Nummeret til søkofonen er 81549050. Alle poenggrenser vil også bli lagt ut på NRK Tekst TV på sidene 750-769.


Nærmere opplysninger fås hos Samordnet opptak, tlf. 22858800 eller ved den enkelte høgskole.Lagt inn 2 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen