Historisk arkiv

Tiltak mot ulykker på veiene: Trafikk- og bilføreropplæring i videregående skoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 063-95 18. juli

Tiltak mot ulykker på veiene:
Trafikk- og bilføreropplæring i videregående skoler

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har nå fastsatt en læreplan for trafikk- og bilføreropplæring. Læreplanen skal benyttes i et nasjonalt valgfag basert på to timer opplæring pr. uke. Planen skal gi grunnlag for å avlegge teoriprøven til førerkort for vanlig bil. Alle videregående skoler i Norge mottar denne læreplanen.

- Dette er et viktig tiltak for å bedre trafikksikkerheten gjennom bl.a å legge vekt på holdningsskapende arbeid, sier statssekretær Astrid Søgnen. - Gjennom dette valgfaget får de unge framtidige bilførerne anledning til å drøfte spørsmålene med hverandre. På den måten kan de få et mer bevisst forhold til sin atferd i trafikken, mener Søgnen.

Det faglige innholdet i læreplanen er utviklet av Trygg Trafikk i nært samarbeid med Norsk Kommuneforbund, Norges Automobilforbund og Norsk Førstehjelpsråd.

Valgfaget trafikk- og bilføreropplæring består av flere emner, der både det holdningsskapende, det kjøretekniske og det biltekniske aspektet er sentralt. I tillegg blir det fokusert både på akutt og skadeforebyggende førstehjelp. Dette er viktig for å redde liv og for å begrense skadeomfanget ved ulykker. I følge Norsk Førstehjelpsråd kunne et betydelig antall liv vært spart dersom førstemann på et skadested hadde behersket akutt førstehjelp, som f.eks. å sikre frie luftveier.

Lagt inn 20 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen