Historisk arkiv

Utvalg har utredet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 7417, privat 22 22 44 84


Nr. 088-95, 18. oktober 1995

Utvalg har utredet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

NTNU skal være Norges ledende forsknings- og utdanningsinstitusjon innenfor teknologiske fag, og et kraftsentrum også innenfor naturvitenskapelig forskning og utdanning. Samtidig skal NTNU drive forskning og undervisning på alle nivåer også innenfor fag som ikke faller inn under hovedområdet. Disse fagene skal kunne dyrkes og videreutvikles også på sine egne premisser. NTNU skal være forpliktet av universitetsinstitusjonens klassiske verdier og mål - sentrert om fri og uavhengig søking etter sann kunnskap.

Det mener utvalget som har utredet fremtidig fagstruktur og organisering av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Utvalget, som har vært ledet av prorektor Arild Underdal ved Universitetet i Oslo, overleverte 18. oktober sin innstilling til kirke-, utdannings- og forskningsminister Gudmund Hernes.

Utvalget peker på at mange av de store utfordringene samfunnet står overfor i årene fremover, bl.a. omstilling til et bærekraftig velferdssamfunn, krever flerfaglig og tverrfaglig innsikt. Med sin kombinasjon av teknologisk kompetanse og kompetanse innenfor naturvitenskap, medisin, humaniora og samfunnsvitenskap, har NTNU særlige forutsetninger for å kunne bidra med slik kunnskap. NTNU må organiseres og ledes slik at universitetet kan utnytte sitt faglige potensial til å bidra til innsikt i samspillet mellom teknologi, natur, samfunn og kultur.

For å lykkes med det må NTNU bl.a.

  • Utvikle en sterkere strategisk ledelse enn det som har vært vanlig ved norske universiteter.
  • Kombinere en fakultets- og instituttinndeling basert på faglige og forvaltningsmessige hensyn med tverrgående programmer for undervisning og forskning. Utvalget skisserer en modell for slik "matriseorganisering".
  • Utvikle nye, fagovergripende undervisningstiltak (emner). Utvalget foreslår bl.a. at NTNU utvikler et nytt og annerledes introduksjonsemne som vil være felles for alle studenter.
  • Ha et felles og enhetlig system for omfangsberegning av undervisningstiltak og for karaktersetting. Utvalget skisserer modeller på begge disse punktene.
  • Nyttiggjøre seg de erfaringer, perspektiver og tenkemåter kvinner kan bidra med, ikke minst i mannsdominerte teknologiske og naturvitenskapelige fag samt i styring og ledelse av universitetet.
  • Ha et fleksibelt system for "delte stillinger".
  • Ha nær kontakt med brukerne på alle nivåer.


Utvalget foreslår at det nye NTNU organiseres i 11 fakulteter (et mindretall foreslår 10), mot 15 i dag. I flere av fakultetene er det i tillegg foreslått overføringer av enkelte grunnenheter eller faggrupper. De viktigste endringene i fakultetsinndelingen er:

  • Fagmiljøene i matematikk, fysikk, kjemi og til dels informatikk ved NTH og AVH samorganiseres i to fakulteter.
  • De to fakultetene ved Vitenskapsmuseet opphører som organisatoriske enheter. Fagmiljøene ved VM samorganiseres med fagmiljøer ved dagens AVH hva gjelder forskning og undervisning, mens museet videreføres som egen enhet under Kollegiet (kfr. lovens § 12.6).
  • Fakultetet for økonomi og arbeidslivsfag nedlegges. En av grunnenhetene overføres til Fakultetet for maskinteknologi, den andre til Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

    For å høste de fulle fordeler av samorganisering, bør de berørte fagmiljøene såvidt mulig også samlokaliseres.

    Utvalget er ikke overbevist om at innlemmelse av Kunstakademiet og Musikkonservatoriet i NTNU er den beste løsning for noen av partene. Samtidig ser utvalget interessante muligheter for faglig utvikling i grenseflaten mellom utøvende kunst og etablerte universitetsfag. For å legge til rette for en slik kryssbefruktning, foreslår utvalget at Kunstakademiet går inn i Fakultetet for arkitektur, mens Musikkonservatoriet går inn i Det historisk-filosofiske fakultet.

    Utvalget skisserer to alternativer for innlemmelse av Norsk voksenpedagogisk institutt (NVI). Den funksjonelt mest hensiktsmessige løsningen er, etter utvalgets vurdering, innlemmelse i Allforsk. Dersom en ønsker å innpasse NVI i selve NTNU, foreslår utvalget at instituttet legges til Avdeling for lærerutdanning og skoleutvikling (ALS).

    Utvalget forutsetter at det utvikles en enhetlig budsjettmodell som tar hensyn til kostnadsforkjeller mellom ulike fag og som gir kvalitets- og produktivitetsfremmende incitamenter.

    Innstillingen er enstemmig med unntak av ett punkt som gjelder fakultetsinndelingen. Et mindretall går inn for å samle alle realfagsmiljøene i ett stort fakultet.

    Utvalget som ble oppnevnt i statsråd 27. april i år har hatt følgende medlemmer:

    Professor Arild Underdal, Oslo (leder)
    førsteamanuensis Rigmor Austgulen, Trondheim
    rådmann Kari Blegen, Gjøvik
    førsteamanuensis Julie Feilberg, Trondheim
    student Odd Arne Fossan, Levanger
    førsteamanuensis Kari Hag, Trondheim
    professor Kolbjørn Hagen, Trondheim
    professor Jon Kleppe, Trondheim
    student Kjersti Kvaløy, Røros
    direktør Ivar Ramberg, Bærum
    professor Asbjørn Rolstadås, Trondheim
    professor Per Morten Schiefloe, Trondheim


    Lagt inn 19 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen