Historisk arkiv

3730 nye tilbud om studieplass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Nr. 57/96

12.08.1996

Opptak til universiteter og høgskoler:

3730 nye tilbud om studieplass

Det er nå sendt ut ca 3 730nye tilbud til søkere ved universiteter og høgskoler. Totalt har ca. 65 200 kvalifiserte søkere nå fått et studietilbud. Av søkerne som i denne omgangen har fått tilbud er det ca 1 600 søkere som stod uten noe tilbud etter hovedopptaket i slutten av juli, mens det er ca 2 130 søkere som allerede har fått et tilbud, og som nå har rykket opp til et høyere prioritert tilbud.

I hovedopptaket ble det sendt ut totalt 63 400 studietilbud. Samordnet opptak har registrert at 47 250 av disse har tatt imot det tilbudet de har fått.

Ca. 2 200 av de søkerne som fortsatt står uten tilbud omfattes av den nasjonale åpningen ved de historisk-filosofiske, samfunnsvitenskapelige og matematisk-naturvitenskapelige fakultetene. Den nasjonale åpningen innebærerer en rett til tilbud om studieplass ved et av de tre fakultetene ved de fire universitetene eller tilsvarende studier ved høgskolene. Disse søkerne vil nå få tilbud om plass gjennom et eget brev med opplysninger om hvilke institusjoner som har ledige plasser på de aktuelle fagområdene.

Etter varaopptak og nasjonal åpning vil tallet på kvalifiserte søkere som står uten en studieplass ligge på 11 600. Det forventes at dette tallet vil synke ytterligere som følge av lokale suppleringer og restetorget.

-Sammenlignet med tidligere år er dette en svært positiv utvikling, sier politisk rådgiver i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet Morten Pettersen i en kommentar. Etter sluttført opptak vil vi komme ned mot 10 000 søkere uten plass. Det betyr at ca ni av ti kvalifiserte søkere blir tilbudt en studieplass ved en av våre høyere utdanningsinstitusjoner. Dette er et resultat av flere år med ekspansiv utdanningspolitikk. Samtidig ser vi at den nye opptaksmodellen har fungert etter hensikten og at langt flere søkere fikk et tilbud som de har akseptert i hovedopptaket, sier Pettersen.


Lagt inn 12 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen